Pyszna zupa z koprem włoskim, porem i ziemniakami, doprawiona bazylią i tymiankiem. Zupa bardzo kremowa i aromatyczna, podana z grzankami, może służyć za samodzielne danie 🙂
Bardzo polecam, sprawdzi się na rodzinny obiad i na poczęstunek dla gości 🙂
Składniki
- duża bulwa kopru włoskiego
- 1 por ( tylko jasna i jasnozielona część )
- 1 cebula
- 2 większe ziemniaki
- 1, 5 litra bulionu ( u mnie na kawałku szyi indyka
- po łyżeczce suszonego tymianku i bazylii
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- oliwa
- sól i pieprz
Do podania
- grzanki lub groszek ptysiowy
- posiekany szczypiorek
- wiórki z cytryny
16 komentarzy
Mam teraz dziwną ochotę na zupy,szukam nowych przepisów i na pewno chętnie spróbuję takiego kremu:)
Lubie zupy zwłaszcza zimą 🙂
Na pewno pysznie anyżkową:) Lubię
chyba poproszę o dokładkę;)
nigdy nie jadłam fenikułu! Ależ pomysł.. 🙂 ciekawe jak smakuje? 🙂
Smakuje anyżkowo 🙂
no takiej zupy jeszcze nie robiłam a bardzo lubię kremy 🙂
fajny przepis
Ciekawa jestem jej smaku 🙂 Przez tą ciekawość będę musiała sobie taką zupkę ugotować :)))
Bardzo lubię jego anyżkowy posmak. Cudna zupa 🙂
smaczna i niestandardowa zupka 🙂
Jeszcze nie jadłyśmy kopru włoskiego, nie wiemy dlaczego podchodzimy do niego jak do jeża 😛
Pyszna zimowa zupa. Muszę wypróbować połączenie, bo brzmi smakowicie 🙂
Kremowe zupy lubię najbardziej 🙂
Zupy uwielbiam w każdej postaci. Koniecznie muszę spróbować Twoją propozycję z koprem włoskim! 🙂
Poproszę dwie miseczki tej smacznej zupy…
Nie znam smaku kopru włoskiego ! Twoja zupka wygląda apetycznie !
Pozdrawiam