Kurczak z marynaty pełnej orientalnych smaków z dodatkiem słodkiej dyni i groszku. Ta propozycja na pewno ucieszy smakoszy kurczaka w ostro – słodkich aromatach. Całość podałam z turecką kaszą bulgur. Ta kasza od jakiegoś czasu jest u nas prawdziwym hitem. Gotuje się bardzo szybko, do tego jej orzechowy smak wzbogaca każdą potrawę. Z tym gulaszem uzupełnia się idealnie 🙂
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 2 szklanki dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka słodkiego groszku ( u mnie mrożony )
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1/2 papryczki chili pokrojonej w plasterki
- olej kokosowy
- szklanka kaszy bulgur
Marynata
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
15 komentarzy
Dynia, bardzo na czasie dodatek do potraw 🙂
Jakie kolorowe i aromatyczne danie na jesień:)
Pyszny obiad!.
Bardzo apetycznie i kolorowo się prezentuje 🙂
Znakomite smaki, piękna jesienna potrawa 🙂
Jak kolorowo i smacznie wygląda 😀 Super danie 🙂
jakież świetne to danie! 🙂 Jakie kolorowe, pożywne 😉
Fajne połączenie smaków, dla mnie mega 😉
Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Takie potrawy mogę jeść codziennie 🙂
cudne kolory! aż chce się jeść. Dynia, groszek, kurczak – pyszne połączenie!
Uwielbiam bulgur. Świetnie smakuje i szybko gotuje 🙂 Ale kurczak przebija wszystko! 🙂
wygląda bardzo smakowicie- pyszności
Wygląda baaardzo apetycznie 🙂
Bardzo apetyczne, kolorowe danie, aż chce się jeść! 🙂
taki pomysł na szybki i niebanalny obiad, cos czuje, ze mojej rodzice by smakowalo
jak dla mnie danie idealne! 🙂