Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kurczak curry z dynią i groszkiem

Kurczak curry z dynią i groszkiem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kurczak z marynaty pełnej orientalnych smaków z dodatkiem słodkiej dyni i groszku. Ta propozycja na pewno ucieszy smakoszy kurczaka w ostro – słodkich aromatach. Całość podałam z turecką kaszą bulgur. Ta kasza od jakiegoś czasu jest u nas prawdziwym hitem. Gotuje się bardzo szybko, do tego jej orzechowy smak wzbogaca każdą potrawę. Z tym gulaszem uzupełnia się idealnie 🙂

IMG_8844

Składniki
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 szklanki dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka słodkiego groszku ( u mnie mrożony )
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1/2 papryczki chili pokrojonej w plasterki
  • olej kokosowy
  • szklanka kaszy bulgur
Marynata
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
Wszystkie składniki marynaty mieszam. Do marynaty daję piersi kurczaka pokrojone w kostkę. Odstawiam do lodówki na 2 godziny.
Do szklanki opłukanej kaszy bulgur, dodaję 2 i 1/2 szklanki wody, oraz łyżeczkę soli. Od zagotowania gotuję około 8 minut. Odstawiam pod przykryciem do napęcznienia.
Na oleju kokosowym smażę dynię z kolendrą. Kiedy dynia lekko się zeszkli, przekładam ją na talerzyk. Na tej samej patelni smażę kurczaka z marynatą. Kiedy kurczak zmieni kolor, duszę go pod przykryciem 10 minut.
Dodaję groszek i dynię, całość duszę jeszcze około 10 minut. Podaję z kaszą bulgur i papryczką chili pokrojoną w cieniutkie plasterki. Smacznego 🙂

IMG_8844

Powiązane posty

15 komentarzy

Ela Dziurkowska 5 października 2015 - 21:50

Dynia, bardzo na czasie dodatek do potraw 🙂

Odpowiedź
lena 6 października 2015 - 07:47

Jakie kolorowe i aromatyczne danie na jesień:)

Odpowiedź
Ladylaura 6 października 2015 - 08:42

Pyszny obiad!.

Odpowiedź
Beti 6 października 2015 - 10:27

Bardzo apetycznie i kolorowo się prezentuje 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 6 października 2015 - 11:59

Znakomite smaki, piękna jesienna potrawa 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 6 października 2015 - 17:57

Jak kolorowo i smacznie wygląda 😀 Super danie 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 6 października 2015 - 19:50

jakież świetne to danie! 🙂 Jakie kolorowe, pożywne 😉
Fajne połączenie smaków, dla mnie mega 😉

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 6 października 2015 - 23:25

Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam! Takie potrawy mogę jeść codziennie 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 7 października 2015 - 09:19

cudne kolory! aż chce się jeść. Dynia, groszek, kurczak – pyszne połączenie!

Odpowiedź
Ania 7 października 2015 - 10:45

Uwielbiam bulgur. Świetnie smakuje i szybko gotuje 🙂 Ale kurczak przebija wszystko! 🙂

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 7 października 2015 - 16:19

wygląda bardzo smakowicie- pyszności

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 8 października 2015 - 19:50

Wygląda baaardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 8 października 2015 - 21:50

Bardzo apetyczne, kolorowe danie, aż chce się jeść! 🙂

Odpowiedź
Dorota dermiblog 8 października 2015 - 21:59

taki pomysł na szybki i niebanalny obiad, cos czuje, ze mojej rodzice by smakowalo

Odpowiedź
Ania 11 października 2015 - 23:13

jak dla mnie danie idealne! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz