Delikatne, wilgotne, mięciutkie i bardzo aromatyczne, właśnie takie są babeczki z mąki owsianej i pszennej z dodatkiem jabłek i cynamonu. Robiłam je, intuicyjnie dodając poszczególne składniki, korzystając z podstawowego przepisu na muffiny. Babeczki długo zachowują świeżość. Bardzo polecam na długie, jesienne popołudnia, zasmakują jak nie jedna szarlotka 🙂
Składniki / 12 sztuk
- 150 g. mąki pszennej
- 150 g, maki owsianej
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1/3 szkl. oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 mniejsze jabłka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach. Daję do miseczki, dodaję cynamon, kardamon i sok z cytryny. Całość mieszam i odstawiam.
Do drugiej miseczki daję przesiane mąki i resztę sypkich produktów.
Jajka ubijam osobno na pianę, dodaję olej i mleko, całość mieszam.
Składniki płynne daję do sypkich, dodaję jabłka, wszystko krótko mieszam, tylko do połączenia.
Foremkę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i wypełniam ciastem do 3/4 wysokości. Piekę około 25 – 30 minut, w temperaturze 180 stopni. Do czasu, aż się mocno zrumienią. Studzę na kratce 30 minut. Udanych wypieków 🙂
22 komentarze
jesienne smaki:) ale jakże pyszne połączenie – mąka owsiana, jabłka, cynamon… Uwielbiam takie miękkie babeczki:)
Bardzo apetyczne:)
łał jakie efektowne papierowe wyściółki 🙂
mąkę owsianą już wypróbowałam kilkakrotnie i bardzo lubię jej smak:)
babeczki są świetne!
Dawno nie robiłam, a wszyscy bardzo lubimy :))
Zjadłabym 🙂
upiekłam je wczoraj wieczorem, zostawiłam na dziś kilka do zrobienia zdjęć, rano wstaję a tu,…. brak:( luby zjadł jak wrócił z pracy 🙂 Przepyszne wyszły.
Cieszę się, że smakowały 🙂
Fajne te babeczki 🙂
Świetne! Ja też się skuszę i je upiekę 🙂
Świetny przepis Małgosiu 🙂
Jesienne, pyszne smaki 🙂
No to mam kolejne do upieczenia.
Bardzo fajne ,robię.
bardo lubię owsiane wypieki 🙂
Będą idealne do jesiennej herbatki 😉
Już dawno nie czułyśmy owsianego smaku…. ale nabrałyśmy ochotę na takie babeczki 🙂
Bardzo fajne babeczki, na sobotnie popołudnie do kawki wręcz idealne 🙂
Dla mnie idealne, aż się proszą by je zabrać ze sobą na długi jesienny spacer 🙂
Mniam! Przekrój po prostu obłędny! 🙂 skład też super!
wyglądają cudownie! ślinka leci!
Ach, muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂