Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Zupa-krem z cukinii i czosnku

Zupa-krem z cukinii i czosnku

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Cukinia to ciągle niedoceniane warzywo. Tymczasem jest bogata w witaminy z grupy B i minerały, głównie wapń, potas, kwas foliowy i jod. Posiada właściwości odkwaszające i odtruwające nasz organizm, co bardzo istotne, nie kumuluje metali ciężkich i innych szkodliwych substancji. Najlepsze są młode cukinie do 20 cm.
 Warto korzystać z tych dobrodziejstw, właśnie teraz, kiedy sezon na cukinie w pełni. Zrobiłam zupę z młodych cukinii, dlatego przyrządziłam warzywo razem ze skórką. Dodałam obowiązkowo cebulę, czosnek i por, bez których żadna zupa krem nie smakuje wyjątkowo. Bardzo polecam 🙂
Spróbujcie również placki z cukinii na drożdżach, leczo z cukinią, cukinia zapiekana.

IMG_7805

 

Składniki
  • 900 g młodych cukinii pokrojonych w kostkę
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 por pokrojony w talarki ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • około 2 litry bulionu ( u mnie na szyi indyka )
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 100 g jogurtu lub słodkiej śmietany
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • domowa przyprawa do zup

 

Do bulionu dodaję ziemniaki i całość gotuję na małym ogniu. Na dużej patelni rozgrzewam masło, dodaję cebulę, czosnek, całość krótko smażę, cały czas mieszając. Dodaję cukinię i por, warzywa smażę kilka minut, do czasu, aż się zrumienią.
Warzywa z patelni daję do bulionu, dodaję suszone zioła i wszystko gotuję około 30 minut. Gotową zupę miksuję na krem i doprawiam do smaku. Zupę można wzbogacić smakowo śmietanką lub jogurtem. Jeżeli dodaję jogurt, zupy już nie gotuję. Smacznego 🙂

IMG_7827

Powiązane posty

21 komentarzy

Obiad gotowy! 18 sierpnia 2015 - 10:19

uwielbiam cukinię w różnych postaciach, a kremowa zupa jest jedną z ulubionych;)
śliczne kubeczki!

Odpowiedź
lena 18 sierpnia 2015 - 10:23

Taka zupa jest pyszna:) A kubeczki przeurocze:)

Odpowiedź
Drink Eat Live 18 sierpnia 2015 - 10:50

U mnie cukinia na talerzu praktycznie jest przez cały rok na okrągło właśnie ze względu na właściwości zdrowotne:) Zupka pyszna, dziś sobie zrobię:))

Odpowiedź
Olka 18 sierpnia 2015 - 11:19

Pyszny kremik 🙂 pięknie wygląda!

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 18 sierpnia 2015 - 12:15

Kochamy cukinie za jej uniwersalność 🙂 Bardzo ciekawa zupka 🙂

Odpowiedź
Natalia 18 sierpnia 2015 - 13:14

pychota: D

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 18 sierpnia 2015 - 16:09

Cukinię bardzo lubię i przygotowuję ją na różne sposoby, ale zupki-kremu jeszcze nie robiłam. Pyszna propozycja, na pewno kiedyś wykorzystam 🙂 Pozdrawiam

Odpowiedź
Ela Dziurkowska 18 sierpnia 2015 - 19:56

U mnie też cukinia gości na stole na okrągło 🙂

Odpowiedź
Ania 18 sierpnia 2015 - 21:02

u mnie też teraz cukinia króluje 🙂 pyszna zupka 🙂

Odpowiedź
anikaa 18 sierpnia 2015 - 22:20

Smaczniutko wygląda! I jaki ładny kaszubski wzór na naczyniach! 🙂

Odpowiedź
StoŁyżekSzczęścia 18 sierpnia 2015 - 23:33

Wygląda tak smakowicie ;). A ja uwielbiam zupy 😉

Odpowiedź
Ania - Kto ugości moich gości? 19 sierpnia 2015 - 10:19

Śliczne kubeczki! A cukinię bardzo lubię, zupka na pewno była pyszna!

Odpowiedź
Renata - Mój dzień 19 sierpnia 2015 - 14:01

u mnie dzisiaj też zupa z cukinii- uwielbiamy ją:)

Odpowiedź
Beata Redzimska 19 sierpnia 2015 - 17:20

Pysznie sie to zapowiada. Lubie cukinie, nawet fajnie komponuje sie w slodkich smoothie z bananem, czy dorzucam ja starta do omletu. Przepysznie to wyglada. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
StołyżekSzczęścia 20 sierpnia 2015 - 08:35

Dawno nie jadłam zupki z cukinii – aż mnie zainspirowałaś 😉

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 20 sierpnia 2015 - 22:59

Małgosiu, juz ją zrobiłam… Pyszna zupa, będę wracała do tego przepisu 🙂 Dziękuję za inspirację!

Odpowiedź
napiecyku 21 sierpnia 2015 - 08:51

Cieszę się, że smakowała 🙂

Odpowiedź
Sylwia W. 21 sierpnia 2015 - 17:28

Jeszcze nigdy nie jadłam zupy z cukinii, chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂

Odpowiedź
elwirski 28 sierpnia 2015 - 11:18

i cukinię i czosnek uwielbiam, a w takim połączeniu w zupie jeszcze nie próbowałam:)

Odpowiedź
Kasia 8 lipca 2019 - 14:08

Najlepsza jaką do tej pory wypróbowałam (mimo, że nie miałam ziemniaków i pora), a cebula z cukinią troszeczkę się przypaliła. Dodanie tymianku i rozmarynu to strzał w 10. Trochę podobną robiłam kiedyś ziemniaczaną z boczkiem, właśnie też z tymiankiem i rozmarynem. Pycha.

Odpowiedź
napiecyku 8 lipca 2019 - 14:17

Cieszę się, że zupa smakowała 🙂 Pozdrowienia 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz