Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto orkiszowe z dżemem porzeczkowym

Ciasto orkiszowe z dżemem porzeczkowym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj częstuję Was smakowitym ciastem z mąki orkiszowej, dżemu porzeczkowego i kilku innych ekologicznych składników. Ciasto na pewno warto przygotować, chociażby ze względu na jego wyjątkowy smak. Delikatnie słodkie, z kwaskowatą nutką, orzechami i migdałami, będzie miłym i zdrowym dodatkiem do popołudniowej kawy, na świeżym powietrzu. Mocno polecam 🙂
Wszystkie ekologiczne produkty, pochodzą ze sklepu internetowego CABAS.pl.

IMG_5314

Składniki

Dodatkowo

  • łyżeczka miodu
  • garść płatków migdałowych
  1. Migdały i orzechy ścieram na małej tarce, lub drobno siekam. Można również użyć migdałów w płatkach.
  2. Dżem lekko podgrzewam i jeżeli ma pestki przecieram przez sito. Do dżemu dodaję orzechy i migdały.
  3. Mało ucieram z cukrem na jasną, kremową masę, stopniowo dodaję jajka i nie przerywając, nadal ucieram.
  4. Stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal ucieram na małych obrotach.
  5. Na koniec dodaję przestudzony dżem z orzechami i migdałami. Wszystko mieszam tylko do połączenia.
  6. Spód tortownicy o średnicy 20 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przelewam do foremki i daję do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę około 35 minut w temp. 180 stopni, do czasu, kiedy mocno się zrumieni. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy. Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia.
  7. Płatki migdałów prażę na suchej patelni, do czasu, kiedy lekko się zrumienią i uwolnią swój aromat. Dodaję łyżeczkę miodu, kiedy miód się rozpuści, wszystko mieszam. Mieszanką miodu i płatków dekoruję ciasto. Udanych wypieków 🙂

IMG_5318

IMG_5360

1111

Powiązane posty

23 komentarze

Ladylaura 25 kwietnia 2015 - 12:48

Pyszności Małgosiu.

Odpowiedź
Romańska Aneta 25 kwietnia 2015 - 13:02

Musi być przepyszne,koniecznie upieke.

Odpowiedź
lena 25 kwietnia 2015 - 13:41

Szalenie apetyczne ciasto 🙂

Odpowiedź
Drink Eat Live 25 kwietnia 2015 - 17:05

Wygląda świetnie i wyobrażam sobie jak tez musi smakować:))

Odpowiedź
Kasia 25 kwietnia 2015 - 18:27

Ale pyszne, tak rzadko spotyka się przepisy na ciasta z czerwoną porzeczką 🙂

Odpowiedź
Megly 25 kwietnia 2015 - 18:35

To ciasto wygląda jak milion dolarów. Chciałabym posmakować tego dżemu porzeczkowego. Jego kwaskowość musi idealnie przełamywać słodycz placuszka. No i te migdały. Aż ślinka cieknie 😉 Z chęcią pokusiłabym się o kawałek 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ela Dz 25 kwietnia 2015 - 19:12

Ach dżem porzeczkowy ten jego cierpki posmak, cudo. Fajne ciacho jestem pod wrażeniem 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 25 kwietnia 2015 - 19:23

to chyba najzdrowsze kalorie, jakie można sobie wyobrazić;) pysznie wygląda, kusi orzechami i porzeczkami!

Odpowiedź
innam 25 kwietnia 2015 - 22:05

Super ciasto!

Odpowiedź
alezakwas 26 kwietnia 2015 - 10:08

Wygląda zniewalająco!

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 26 kwietnia 2015 - 11:25

Dżem lub powidła w takich wypiekach to strzał w dziesiątkę! 😀 Wygląda apetycznie 🙂

Odpowiedź
AgnieszkaZ 26 kwietnia 2015 - 12:59

Wygląda bardzo apetycznie 🙂 z chęcią bym takie zjadła 🙂

Odpowiedź
Mikołaj Plich 26 kwietnia 2015 - 14:07

Bardzo zachęcające ciasto, w dodatku z porzeczką, którą uwielbiam 🙂

Odpowiedź
Ania 26 kwietnia 2015 - 14:48

bardzo lubię zdrowe ciacha, fajny placek do kawki 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 26 kwietnia 2015 - 15:16

Ciasto wygląda świetnie, częstuję się kawałkiem 🙂

Odpowiedź
beti 26 kwietnia 2015 - 15:23

Pyszne i zdrowe ciasto 🙂

Odpowiedź
z majeczką w kuchni 26 kwietnia 2015 - 19:39

Super, smacznie wyglada

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 26 kwietnia 2015 - 20:47

Świetnie wygląda i na pewno wspaniale smakuje 🙂

Odpowiedź
Konczi i Szpileczka 26 kwietnia 2015 - 22:36

Wygląda bardzo apetycznie

Odpowiedź
czar-życia 26 kwietnia 2015 - 22:46

Faktycznie musi być pyszne, chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 27 kwietnia 2015 - 02:33

Wspaniale wygląda 🙂 Bardzo ciekawych składników użyłaś do przygotowania tego ciasta 🙂

Odpowiedź
Agnieszka - PolskaZupa 27 kwietnia 2015 - 08:55

Bardzo fajne ciasto, same fajne składniki 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 27 kwietnia 2015 - 22:31

Lubię pieczywo z mąki orkiszowej. Pysznie wygląda Twoje ciasto 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz