W kuchni włoskiej dominują dania oparte na świeżych warzywach, ziołach i przyprawach. Jest jeszcze dobrej jakości oliwa, słynny parmezan i makarony z pszenicy durum, bogate w makro i mikro elementy, oraz błonnik. Makarony durum, produkowane są z dobrej jakościowo mąki, do ich produkcji nie są dodawane ulepszacze ani jajka. Nie rozgotowują się, nie sklejają, nie chłoną płynów, a przy tym są korzystniejsze dla naszego zdrowia.
Zupa minestrone jest bardzo popularna we Włoszech, w zależności od rejonu dodawane są do niej różne warzywa i makaron. Jedno jest pewne… potrawa jest, jak cała włoska kuchnia, nieskomplikowana i smaczna. Do przygotowania potrawy użyłam: oliwy z oliwek Carapelli z Toskanii, pasty pomidorowej, aromatycznych pomidorów w puszce firmy Cirio, makaronu z pszenicy durum, wszystko prosto ze słonecznej Italii, od North Coast 🙂
Składniki
- 2 małe ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 marchewka obrana i pokrojona w talarki
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
- 1 por ( jasna i jasnozielona część ) pokrojone w talarki
- puszka białej fasolki
- pomidory z puszki firmy Cirio
- 200 g pasty pomidorowej firmy Cirio
- oliwa z oliwek Carapelli z Toskanii
- łyżka masła klarowanego
- garść makaronu z pszenicy durum
- wywar warzywny
- 2 liście laurowe
- po pół łyżeczki tymianku, majeranku i rozmarynu
- sól i pieprz
26 komentarzy
Uwielbiam ją 🙂 Z resztą jak wszystkie zupy, które mogłabym jeść codziennie. Wygląda pysznie.
Dziękuję Ania, twoje potrawy również są mistrzowskie 🙂
Pyszna zupa ,mniam.
Lubię różne zupy.Pozdrawiam serdecznie.
Niesamowita zupa! Od razu zjadłabym:))
Apetyczna i syta, niedawno też robiłam (nieco inaczej;)
Musi być pyszna !
Jak ja lubię tą zupkę. Pysznie wygląda 🙂
Bardzo apetycznie wygląda, nie robiłam jeszcze takiej zupki, chociaż włoskiej kuchni od pewnego czasu się przyglądam, dużo się o niej naczytałam i ślinka mi cieknie 😉
Ja ostatnio czytałam “Smaki Toskanii”, Aleksandry Seghi. W prawie każdej książce o Toskanii, są ciekawe przepisy 🙂
Jak danie kuchni włoskiej to biorę od razu!
Brzmi smakowicie 🙂
Pyszna zupa 🙂
Kiedy patrzę na Twoją zupę, to mam ochotę zjeść. Teraz, zaraz, żeby mnie rozgrzała. Pysznie wygląda i smacznie pachnie….mniam, mniam 🙂
Ostatnio bardzo polubiłam zupy, Twoja wydaje się być naprawdę smaczna.
Nigdy nie jadłam takiej zupki ! Wygląda fantastycznie i na pewno tak samo smakuje !
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Jeszcze takiej nie jadłam, wygląda wspaniale 🙂
pyszna, lekka zupka 🙂
Takie kolorowe dania to ja lubię! Oczy też jedzą, więc dziękuję i smacznego 🙂
Pozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Witam na blogu, pozdrawiam serdecznie 🙂
Bardzo fajna zupa. Muszę kiedyś taką zrobić 🙂 Wygląda bardzo smacznie 🙂
W tym czasie szczególnie jem dużo zup 🙂 Miseczkę takiej chętnie bym porwała, apetyczna i sycąca 🙂
Uwielbaim takie zupy, chętnie bym się rozgrzała przy miseczce!
Przeyszne smaki, taką zupkę można jesć co dziennie 🙂
zupka pierwsza klasa 🙂
Bardzo lubię tę zupę!