Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Pierniczki pełnoziarniste

Pierniczki pełnoziarniste

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Czy wiecie, że pierniki należą do najstarszych ciast i były wypiekane już w XIII wieku ? Polska nazwa “piernik” pochodzi od staropolskiego słowa “pierny”, czyli pieprzny ( w tamtych czasach słowo “pieprz”, oznaczało tyle samo co “orientalne przyprawy”), czyli pieprzowe ciasto, to ciastko z przyprawami. W Polsce pierwsze pierniki pojawiły się w XVII wieku, były wypiekane w Krakowie i Toruniu, przez wiele lat były symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Pieczono je w przepięknie rzeźbionych, drewnianych formach, w kształcie tarczy herbowych, postaci królów, pięknych kobiet i motywów religijnych. Piernikowe ciastka sprzedawano w przyklasztornych aptekach, targowiskach i piekarniach. W średniowieczu bardzo popularne było powiedzenie…Kto nie pija gorzałki i od niej umyka, ten nie godzien słodkiego próbować piernika… 😉
Myślę, że na popularność pierników miały wpływ również ich właściwości zdrowotne. Do mojego piernikowego ciasta, użyłam ciemnego cukru nierafinowanego muscovado, który ma korzenny posmak i świetnie się sprawdza w tego rodzaju wypiekach. Mąkę pszenną, częściowo zastąpiłam mąką z pełnego przemiału. Pierniczki po upieczeniu są miękkie, po przestudzeniu twardnieją, na następny dzień ponownie miękną. Pierniki można przechowywać do kilku miesięcy, bez obaw, że się popsują. Pieczenie i zdobienie ciastek piernikowych, to prawdziwa frajda dla rodziców i dzieci 🙂
Więcej o historii pierników przeczytacie tutaj klik

IMG_0182

Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g mąki pełnoziarnistej z pełnego przemiału
  • 0,5 szklanki prawdziwego miodu
  • 0,5 szklanki cukru ciemnego nierafinowanego muscovado
  • 0,5 szklanki kwaśniej śmietany
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka ( osobno żółtka, osobno białka ) + żółtko
  • karmel ( 2 łyżki wody + 2 łyżki cukru ciemnego nierafinowanego )
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki mieszanki przypraw do piernika ( cynamon, kardamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra, anyż, kmin )
Robię karmel. Cukier i wodę gotuję do czasu, aż syrop lekko zgęstnieje. Miód podgrzewam z masłem, kiedy zacznie wrzeć, dodaję karmel, całość krótko podgrzewam, cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia.
Żółtka ucieram z cukrem, dodaję przestudzoną masę miodowo-karmelową, całość mieszam. Dodaję śmietanę, pianę ubitą z białek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Z całości wyrabiam elastyczne ciasto. Ciasto formuję w kulę, owijam folią spożywczą i daję na noc do lodówki.
Na następny dzień odrywam kawałki ciasta, wałkiem rozciągam na grubość ok. o,5 cm. i foremkami wycinam ciasteczka. Pierniki układam na papierze do pieczenia i piekę ok. 12 min, w temp. 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości i wielkości ciasteczek. Gotowe pierniczki studzę, a następnie dekoruję czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Moje bratanice miały prawdziwą frajdę, dekorując ciasteczka kolorowym lukrem. Udanych wypieków 🙂

IMG_0253

IMG_0231

Powiązane posty

36 komentarzy

Natalia - Poezja Smaku 1 grudnia 2014 - 01:29

Już nie mogę się doczekać robienia pierniczków! 🙂

Odpowiedź
Asia3city 1 grudnia 2014 - 01:54

A ja dzisiaj pierwszy raz w życiu piekłam pierniczki na mące żytniej. Na pierwszy rzut oka niczym sie nie różnią, jutro jak popróbuję to napiszę jak wyszły w smaku.

Odpowiedź
napiecyku 1 grudnia 2014 - 09:37

Czekam na info, mogą być nieco twardsze, ale z czsem zmiękną i będą zdrowe i pyszne 🙂

Odpowiedź
Marzena 1 grudnia 2014 - 06:25

Mam w planach również pierniczki 🙂 Twoje są idealne 🙂 mamy grudzień magiczny miesiąc. Wiesz cieszę się, coraz bliżej święta. A pierniczkiem się częstuje 🙂

Odpowiedź
Marzena 1 grudnia 2014 - 06:26

Mam w planach również pierniczki 🙂 Twoje są idealne 🙂 mamy grudzień magiczny miesiąc. Wiesz cieszę się, coraz bliżej święta. A pierniczkiem się częstuje 🙂 wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedź
napiecyku 1 grudnia 2014 - 09:36

Ja również cieszę się na Święta, już mi się udziela świąteczna atmosfera 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 1 grudnia 2014 - 07:34

nie ma Świąt bez pierniczków 🙂 pięknie je ozdobiłaś!

Odpowiedź
Lena B 1 grudnia 2014 - 07:44

Pyszotki 😀

Odpowiedź
Ladylaura 1 grudnia 2014 - 11:55

Bardzo lubię.

Odpowiedź
Anka 1 grudnia 2014 - 12:41

Świątecznie już 🙂 Na Święta nie może zabraknąć piernika lub pierniczków 🙂 A dla dzieci to prawdziwa frajda z ich zdobieniem 🙂

Odpowiedź
Z Majeczką w kuchni 1 grudnia 2014 - 12:42

Wyglądaja pysznie! Ja tez dzisiaj nastawiłam ciasto na pierniczki, jutro będę piekła

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 1 grudnia 2014 - 13:35

Bardzo ładnie udekorowane, ślicznie wyglądają 🙂

Odpowiedź
Marta gotuje 1 grudnia 2014 - 14:37

Piękne zrobiłaś te pierniczki 🙂 Poproszę kilka 🙂

Odpowiedź
madlene17 1 grudnia 2014 - 15:29

Ja też już lada dzień zabieram się za pieczenie pierniczków 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 1 grudnia 2014 - 15:38

Jakie śliczne 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Co w kuchni 1 grudnia 2014 - 18:36

Prześliczne! Takie słodkie

Odpowiedź
Asia3city 1 grudnia 2014 - 18:54

Pierniczki miękkie od razu, smakują jak wielozbożowe ciasteczka 🙂 a że nie miałam ciemnego kakao są zupełnie do pierników nie podobne 🙂 ale widzę że z puszeczki znikają, pewnie do świat trzeba będzie nowe poczynić 🙂

Odpowiedź
napiecyku 1 grudnia 2014 - 18:59

Poproszę o przepis na maila, ale nie musisz się spieszyć, bo nie wiem kiedy upiekę. Będę wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 1 grudnia 2014 - 21:04

Wspaniałe na Swięta, przepiękne !

Odpowiedź
Ania 1 grudnia 2014 - 21:22

podoba mi się ta delikatna czekoladowa dekoracja, zamiast ciężkie lukrowej i posypkowej 🙂

Odpowiedź
napiecyku 1 grudnia 2014 - 21:29

Smak pierników dobrze się uzupełnia z odrobiną czekolady 🙂

Odpowiedź
napiecyku 1 grudnia 2014 - 21:35

Odrobina czekolady bardzo ożywia smak piernika 🙂

Odpowiedź
pawanna 1 grudnia 2014 - 22:39

Bardzo apetycznie wyglądają te pierniczki. Tematycznie związane z najpiękniejszymi świętami:) A ja nie lubię pierników! Od dziecka:)
Piekę kruche ciasteczka i też je przyozdabiam.
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 1 grudnia 2014 - 23:23

Bardzo lubię pierniczki. Nie ważne czy są miękkie, czy kruche. Ważne, żeby pachniały przyprawą, która przypomina nam o światach. Chętnie schrupałabym Twoje pierniczki . Są tak delikatnie ozdobione:)

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 1 grudnia 2014 - 23:37

Cudne pierniczki, idealne na święta 🙂

Odpowiedź
Dorota 2 grudnia 2014 - 00:54

Super! W tym roku zrobilam niemalze identyczne, tylko bez masla, a wiecej smietany 😉 lezakuja sobie teraz… 😉

Odpowiedź
Pati 2 grudnia 2014 - 08:18

Ja też już popełniłam jeden pierniczkowy wypiek. Wszystko zjedzone…

Odpowiedź
Aga w kuchni 2 grudnia 2014 - 08:20

uwielbiam pierniczki 🙂

Odpowiedź
anelise 2 grudnia 2014 - 12:45

Ja uwielbiam pierniki w czekoladzie 😀

Odpowiedź
Sosna 2 grudnia 2014 - 12:58

Fajna, nieprzesadzona dekoracja 😀

Odpowiedź
Łukasz 2 grudnia 2014 - 13:25

Pierniczki cudne! Fajnie, że przybliżyłaś etymologię słowa piernik, od razu dowiedziałem się czegoś nowego 😀

Odpowiedź
czar-życia 2 grudnia 2014 - 22:33

Cudnie wyglądają i na stówę tak smakują 🙂

Odpowiedź
Łucja 2 grudnia 2014 - 23:40

Piękne 🙂 Ja w tym tygodniu nie mam czasu na pierniczki, ale od przyszłego tygodnia nie będę się oszczędzać 😀

Odpowiedź
sagneska 3 grudnia 2014 - 23:58

Pyszne, słodkie i zdrowsze niż z mąki pszennej 🙂
No to pieczemy! 🙂

http://www.sagneska.pl

Odpowiedź
Kinga Kornacka 4 grudnia 2014 - 19:27

Choć pochodzenie nazwy znałam, to powiedzienia o gorzałce już nie. Może to i dobrze bo zajadam się nimi bez tego trunku :d

Odpowiedź
napiecyku 4 grudnia 2014 - 20:08

Ja również bez procentów :))

Odpowiedź

Zostaw komentarz