Suszone jabłka to zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi sklepowe słodycze. Jabłka najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców, ale można uzyskać podobny efekt, susząc w piekarniku.
Suszone jabłka sprawdzą się również, jako ozdoba na świątecznych stroikach i razem z suszonymi cytrusami w naturalny sposób ożywią świąteczne drzewka. Cytrusy tj. pomarańcze, mandarynki, limonki kroję w 0,5 cm. plasterki i rozkładam na papierze do pieczenia, który z kolei kładę na grzejnik. Cytrusy suszę 2-3 dni, kilkakrotnie obracając w czasie suszenia. Nie tylko świetnie wyglądają na tle zielonych gałązek, ale również wspaniale pachną i można je przechowywać do następnego roku. Na choince z pewnością, sprawdzą się również szyszki i suszone papryczki chili. Wszystko zleży od naszej kreatywności 🙂
Składniki
- 2-3 jabłka umyte i pokrojone w plasterki o grubości ok. 4 mm.
- sok z 1/2 cytryny lub pomarańczy
- 3/4 szkl. wody
- cynamon do posypania
W małej miseczce mieszam wodę z sokiem, partiami dodaję plasterki jabłek i trzymam dwie minuty w roztworze. Po wyjęciu dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, ewentualnie posypuję cynamonem. Jabłka piekę na kratce w temperaturze 120 stopni w funkcji termoobiegu ok. 40 min. z każdej strony. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiam chipsy na pół godziny.
Podczas pieczenia należy sprawdzać, czy jabłka się nie przypiekają, plasterki cieniej pokrojone będą gotowe wcześniej. Suszone jabłka przechowuję w papierowej torebce. Smacznego 🙂
26 komentarzy
Uwielbiam, tylko nie mam patentu na suszenie śliwek, robią się długo i ledwo co pestke okrywają :/
Śliwki najlepiej suszyć w suszarce do warzyw i owoców, innego sposobu nie znam 🙂
Moja mama robi takie jabłka, są pyszne. Dzieciaki potrafią w mare minut zjeść to co mama narobi w tydzień. A później zadają pytania dlaczego tak mało babcia zrobiła:)
Ja niedawno je odkryłam, fajna przekąska 🙂
Ja też suszę jabłka w suszarce. Ale taki sposób Twój też z chęcią wypróbuję. Ślicznie wyglądają 🙂
Suszone jabłka to świetna przekąska 🙂 A pomarańczowe krążki wyglądają cudnie, też muszę zrobić w tym roku jako ozdoby na moją choinkę 🙂
Wow, pięknie się prezentują! Nigdy jeszcze nie robiłam ich samodzielnie, a wygląda na to, że naprawdę warto!
Wspaniałe!
Jejku idealna przekąska dla mnie <3
Wyglądają świetnie, mistrzowskie zdjęcia. Na pewno smakują równie dobrze.
świetny przepis! na pewno zrobię takie chipsy :-)))
Przyda się! 🙂
Oj tak, to będzie piękna dekoracja choinki! 😉
Ja nie przepadam za suszonymi owocami 🙂
I tak właśnie dla mnie pachną święta!:)
Ciekawa przekąska!
Świetna propozycja Gosiu I piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszne ,a prezentują się pięknie.
lubię chipsy z owoców 🙂 choć rzadko je w domu robię 🙁
Piękne i kolorowe, nigdy nie robiłam, a przecież to taka zdrowa przekąska 🙂
To moja ulubiona przekąska!
Fajny poradnik. Bardzo lubię jabłkowe chipsy, chociaż nigdy nie chciało mi się ich robić w domu, w sumie to nawet nie wiedziałem, że wystarczy piekarnik ;D
Idealna przekąska, łatwa w wykonaniu i zdrowa, dzięki. Na pewno wykorzystam, i to świątecznie. Pozdrawiam serdecznie.
Witam na blogu. Również pozdrawiam 🙂
Spora dawka ciekawych przepisów 🙂
A o takiej alternatywie dla słodyczy nie wiem dlaczego nie pomyślałem
strona ląduje w zakładkach 🙂
Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂