Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Racuchy pszenno-gryczane z jabłkami

Racuchy pszenno-gryczane z jabłkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Racuchy to prawie wszystkim znana potrwa kuchni staropolskiej, zwykle robię drożdżowe z jabłkami. Tym razem jabłka pokroiłam na plasterki, a połowę mąki pszennej zastąpiłam mąką gryczaną jasną. Myślę, że mąka gryczana jasna, dobrze zdaje egzamin w racuchach i blinach. Jabłka można również drobno pokroić lub zetrzeć na grubej tarce i dodać do surowego ciasta. Racuszki smakują z cukrem pudrem, lub konfiturą. Polecam na słodki obiad i na deser, dzieci za nimi przepadają 🙂

IMG_6596

 

Składniki

  •  250 g mąki pszennej i 250 g mąki gryczanej jasnej lub 500 g mąki pszennej
  • 1, 5 szkl mleka
  • 4 dkg. drożdży
  • 2 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru waniliowego lub 3 łyżki cukru brzozowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej do smażenia
Do miseczki daję pokruszone drożdże, ciepłe mleko i cukier, mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu na 15 min. Dodaję jajko, szklankę mąki, mieszam i ponownie zostawiam na 5 min. Dodaję resztę mąki z cynamonem, wszystko chwilę  mieszam i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu ok. 40 min.
Z jabłek usuwam gniazdka nasienne i kroję w 0, 5 cm. plasterki. Plasterki jabłek dokładnie skropiłam sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewam olej. Na gorący daję ciasto kształtując małe, okrągłe placuszki. Po kilku sekundach, na każdy placek daję plasterek jabłka i lekko wciskam go w ciasto. Smażę na rumiano z obu stron. Podaję ciepłe z cukrem pudem. Smacznego 🙂

IMG_6703

IMG_6670

 

Powiązane posty

22 komentarze

czar-życia 26 września 2014 - 10:19

Uwielbiam racuchy, za to moja Wiki lubi racuchy bez jabłek 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 26 września 2014 - 11:08

Uwielbiam racuchy i mogłabym je jeść bez przerwy 🙂

Odpowiedź
Anka 26 września 2014 - 11:10

Prezentują się bardzo apetycznie. Uwielbiam racuchy. Z jabłkami i bez i koniecznie z dodatkiem cukru pudru.

Odpowiedź
Kasia 26 września 2014 - 11:12

Wyglądają jak jesienne słoneczka 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 26 września 2014 - 11:58

Świetnie ,że z całymi plastrami jabłek ,super wyglądają.

Odpowiedź
Marcelina 26 września 2014 - 12:43

Świetnie podanie! To jabłuszko kusi 🙂

Odpowiedź
beti 26 września 2014 - 13:55

Jejku myślałam, że to ananas 🙂 Rewelacyjnie wyglądają tak z całymi plastrami jabłka 🙂

Odpowiedź
filizanka-smakow 26 września 2014 - 14:18

Uwielbiam racuchy, ostatnio robiłam z bananami też wyszły całkiem niezłe 🙂

Odpowiedź
napiecyku 26 września 2014 - 15:01

Z bananami jeszcze nie robiłam 🙂

Odpowiedź
Magda C. 26 września 2014 - 20:24

Świetne racuszki! Super pomysł na zdrową wersję 🙂

Odpowiedź
Ela 26 września 2014 - 20:34

Oj, jakie apetyczne :))
Pozdrawiam

Odpowiedź
Marzena 26 września 2014 - 21:22

Brawo jakie pyszności, aż dostałam ślinotoku 🙂 zapisuje sobie przepis i z chęcią takie zrobię 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Salvador Dali 27 września 2014 - 07:02

Wyglądają obłędnie! 🙂 Te jabłuszka w całości, ulala..
Ja zawsze trę do środka, dlatego nie otrzymałam takiego efektu..
Boski!

Odpowiedź
poproszę dokładkę 27 września 2014 - 08:17

przepadam za racuchami! ciekawy pomysł z tą mąką gryczaną 🙂

Odpowiedź
Sosna 27 września 2014 - 09:26

A ja myślałem, że to ananas. Nieźle wykombinowane 🙂

Odpowiedź
Mama AsiaLM 27 września 2014 - 13:49

Nie tylko dzieci przepadają za racuchami. 🙂 Ja też! Ulubione moje danie. a twoje wyglądają na takie smakowite. 🙂

Odpowiedź
Moja pasja smaku 27 września 2014 - 19:19

Jaka piękna prezentacja 🙂 !

Odpowiedź
Gąska 28 września 2014 - 23:18

Danie, daniem – na pewno było pyszne, ale ja mam ochotę zjeść Twoje fotografie!

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 29 września 2014 - 01:12

Fantastyczne 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 29 września 2014 - 08:06

Nie robiłam takich placuszków z ciasta drożdżowego. A szkoda, ba tak smacznie wyglądają 🙂 Przydały by mi się teraz do śniadania 🙂

Odpowiedź
Pati 29 września 2014 - 10:05

Warto pokusić się o takie pyszności…

Odpowiedź
dżemdżus 30 września 2014 - 11:44

Rewelacyjnie wygladaja przygotowane w taki sposób placki z jabłkami. Super od dzis tylko tak będę je robiła 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz