Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Naleśniki razowe z musem jabłkowo – gruszkowym

Naleśniki razowe z musem jabłkowo – gruszkowym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kiedy nie mam nastroju i pomysłu na obiad, zwykle robię naleśniki.  Ostatnio polubiłam naleśniki z mąki razowej, pasują do nich farsze słodkie i wytrawne. Taki obiad naleśnikowy robi się szybko i jest bardzo pożywny. Dzisiaj naleśniki z farszem jabłkowo – gruszkowym, tym samym mocno spóźniona dołączam do akcji Blogerzy przerabiają jabłka 🙂

IMG_5025

Składniki na naleśniki ok. 8 szt.
  • 1, 5 szkl mąki pszennej razowej
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody mineralnej
  • 2 łyżki oliwy
  •  kardamon lub cynamon na koniec łyżeczki
  • sól na koniec łyżeczki
Składniki na farsz
  • 2 małe jabłka
  • 1 gruszka
  • 4 łyżeczki budyniu śmietankowego w proszku
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • łyżka masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszam i odstawiam.
Jabłko i gruszkę ścieram na tarce. Drugie jabłko kroję w  małą kostkę. Na patelnię daję masło, owoce, sok z cytryny i cynamon. Całość mieszam i prażę ok. 5 min, w razie potrzeby dolewam trochę wody. W 1/2 szkl. zimnej wody rozprowadzam budyń w proszku. Budyń dodaję do prażonych jabłek i całość chwilę gotuję na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, farsz odstawiam. Jeżeli jabłka są kwaskowate, ciepły farsz można dosłodzić.
Naleśniki smażę na złoty kolor, na niewielkiej ilości tłuszczu ( patelnię smaruję pędzelkiem nasączonym w oleju roślinnym ). Jeszcze ciepłe naleśniki smaruję farszem i zwijam w rulonik. Podaję z cukrem pudrem. Smacznego 🙂

IMG_4995

IMG_5012

 

Powiązane posty

36 komentarzy

Sosna 1 września 2014 - 10:45

I kolejne świetne wykorzystanie naszych jabłek.
Trafiasz w mój gust 😀

Odpowiedź
napiecyku 1 września 2014 - 14:27

Dziękuję 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 1 września 2014 - 14:15

Akurat kupiłam gruszki mniam 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 1 września 2014 - 15:59

Ja mam podobnie ,dlatego często jemy naleśniki ,hi.Bardzo smaczne zdjęcia ,nie robiłam nigdy razowych ,nadzienie poezja.

Odpowiedź
napiecyku 1 września 2014 - 16:06

Dziękuję Laura 🙂

Odpowiedź
M. 1 września 2014 - 16:26

esencja jesieni w naleśnikach super sprawa 🙂

Odpowiedź
simply lifetime 1 września 2014 - 18:25

naleśniki uwielbiam, przede wszystkim w słonej odsłonie, ale i w słodkiej są pyszne. niestety, do tych z mąki razowej nie mogę się przekonać… 😉

Odpowiedź
rosier 1 września 2014 - 18:32

U mnie również naleśniki to danie awaryjne . Bardzo fajny pomysł z budyniem. Dziękuję! Wykorzystam na pewno!
A gdyby tak dodać kisielu…
Pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 1 września 2014 - 18:36

Kisiel na pewno też się sprawdzi. Pozdrawiam również 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 1 września 2014 - 19:31

Przepysznie wyglądają i na pewno fantastycznie smakują 🙂

Odpowiedź
Karolina 1 września 2014 - 19:47

ooo a ja mam w kuchni gruszki 🙂

Odpowiedź
Marzena 1 września 2014 - 20:54

Pyszne i zdrowe naleśniki 🙂 Fajny i pyszny przepis 🙂

Odpowiedź
Otwarta na świat 1 września 2014 - 21:06

Nie robiłam naleśników z mąki razowej, a na pewno są zdrowsze od tych klasycznych. Nigdy bym też nie wpadła na dodanie do farszu budyniu. Muszę spróbować zrobić je w takiej wersji 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 1 września 2014 - 22:00

Pysznie nadziane naleśniki, lubię to! 🙂

Odpowiedź
czarodziejka smaków 1 września 2014 - 22:51

aż mi zapachniało cynamonem 🙂

Odpowiedź
apetycznakuchnia 2 września 2014 - 11:27

Kocham naleśniki z jabłkami. Pychota!

Odpowiedź
WilkSyty 2 września 2014 - 11:54

Jesień na talerzu. To musi być pyszne !

Odpowiedź
Galantyna 2 września 2014 - 13:32

Prawdziwe pyszności, z mąki razowej jeszcze nie robiłam musze popróbować.

Odpowiedź
Moja pasja smaku 2 września 2014 - 17:34

Naleśniki razowe kuszą mnie od jakiegoś czasu 🙂 Twoje zdjęcia mnie przekonały, że już czas je zrobić. I ten mus <3

Odpowiedź
napiecyku 2 września 2014 - 18:52

Dziękuję dziewczyny 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 2 września 2014 - 17:48

ten mus – wspaniały! : )

Odpowiedź
dżemdżus 2 września 2014 - 19:51

Przepiękne i smakowite nie mówiąc o wnętrzu bogatym i aromatycznym 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 2 września 2014 - 19:52

A miałam dziś robić naleśniki, ale w końcu stanęło na zupie ogórkowej 🙂

Odpowiedź
napiecyku 2 września 2014 - 20:11

Też smacznie 🙂

Odpowiedź
Magda Meg Fashion 3 września 2014 - 17:12

Do niedawna miałam straszny problem z usmażeniem naleśników – rozwalały się 🙁 Ostatnio jakimś cudem mi wyszły całkiem dobre, więc idąc za ciosem wypróbuję Twój przepis. To nadzienie musi smakować bajecznie!

Odpowiedź
Paulina 3 września 2014 - 21:43

Ooo naleśniki na słodko – uwielbiam! Ostatnio jednak robiłam naleśniki z parówką, serkiem, pomidorem i ogórkiem. Pyyycha!

Odpowiedź
Ania 3 września 2014 - 23:25

do mnie takie naleśniki jak najbardziej przemawiają 🙂

Odpowiedź
Pati 4 września 2014 - 10:44

Już się tyle zabieram do naleśników z jabłkami, że aż wstyd. Może w końcu mi się uda…

Odpowiedź
BeBe 5 września 2014 - 17:09

Rok szkolny rozpoczęty, brzuch pełen “ruskich” pierogów (aż mi wstyd, że ich nie zbojkotowałem). A u Ciebie widzę całą armię naleśników która mnie kusi. 😉
Pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 5 września 2014 - 17:25

Dobre pierogi, nigdy nie są złe. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Agata 5 września 2014 - 17:28

Wyglądają pysznie! Uwielbiam naleśniki i bardzo często eksperymentuje z ich nadzieniem – tak ja Ty 🙂 Swoją drogą uświadomiłam sobie, że już bardzo dawno nie robiłam naleśników. Trzeba to zmienić!

Odpowiedź
napiecyku 5 września 2014 - 17:39

Witam na blogu. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Magda C. 5 września 2014 - 22:42

Takie naleśniki chętnie, bardzo chętnie 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 7 września 2014 - 11:51

Wysmienite nie tylko na sniadanie. Serdecznie pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Marzena W 8 września 2014 - 23:04

Ach gdybym tak potrafiła gotować, piec, smażyć…
Kocham naleśniki pod każdą postacią. Te wyglądają bardzo apetycznie. Nie jadłam jeszcze naleśników z mąki razowej, spróbuję 🙂
Piękne zdjęcia.

Odpowiedź
Łukasz 10 września 2014 - 21:41

Ale mi narobiłaś ochoty na takie naleśniki 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz