Home Dania i dodatkiDomowe chleby Bułki pszenno-razowe, które rosną kiedy śpisz

Bułki pszenno-razowe, które rosną kiedy śpisz

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Przepis na te bułeczki jest na wielu blogach, ja coś od siebie dodałam, coś odjęłam i w niedzielny poranek zapachniało w kuchni świeżym pieczywem. Bułeczki wyszły bez zarzutu, nie kruszą się, a smakiem mogą konkurować z kupnym pieczywem. Są proste do zrobienia, wystarczy połączać składniki, a rano z ciasta zrobić bułeczki i po 15 min. mamy gotowe pieczywo na śniadanie.  Na pewno będę częściej wracać do tego przepisu. Bardzo polecam 🙂

IMG_4987

Składniki na 12 bułeczek
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 1 szkl letniego mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki dobrego oleju roślinnego lub oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • garść sezamu lub siemienia lnianego
Drożdże rozpuszczam w 4 łyżkach letniego mleka. Odstawiam na kilka minut, następnie dodaję jajko, całość mieszam.
Do miski przesiewam mąki, dodaję sól, resztę mleka, zaczyn i zaczynam wyrabiać ciasto, jednocześnie stopniowo dolewam olej. Oleju dolewam tyle, ile zabierze ciasto, u mnie odrobina oleju z 1/3 szklanki została nie wykorzystana.
Wszystkie składniki wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przekładam do naoliwionej miseczki, szczelnie przykrywam folią spożywczą i daję na noc do lodówki.
Rano nastawiam piekarnik na 200 stopni. Z ciasta lepię małe bułeczki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą smaruję ciepłym mlekiem, lub oliwą i posypuję sezamem.
Pieczywo daję do piekarnika i piekę ok.12 min. Bułeczki będą gotowe, kiedy się mocno zrumienią. Gotowe studzę i zajadam….chrup…. !!!

IMG_4948

Powiązane posty

25 komentarzy

Kuchnia u Krysi 3 września 2014 - 00:44

Piękne, rumiane bułeczki. Zabieram dwie na śniadanie:)
Ale mnie skusiłaś tym przepisem 🙂

Odpowiedź
napiecyku 3 września 2014 - 09:23

Dziękuję dziewczyny, częstujcie się 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 3 września 2014 - 01:38

Szkoda, że rano nie będą takie na mnie czekać 😉

Odpowiedź
ilovebake.pl 3 września 2014 - 09:02

najlepsze są takie kiedy śpię, a one rosną. Rano tylko wstawiam i cieplutkie bułeczki do zjedzenia 🙂

Odpowiedź
Ciążowe Zachcianki 3 września 2014 - 09:11

Uwielbiam domowe pieczywo:) Bułeczki wyglądają doskonale.

Odpowiedź
lena 3 września 2014 - 09:12

Cudownie wyglądają, poproszę parę sztuk na śniadanie 🙂

Odpowiedź
Ervisha 3 września 2014 - 09:14

Piękne.. uwielbiam domowe pieczywo 🙂

Odpowiedź
Sosna 3 września 2014 - 09:51

Fajnie, rosną kiedy śpię i rano są już gotowe ^^

Odpowiedź
Marcelina 3 września 2014 - 10:18

Uwielbiam zapach świeżego pieczywa! Ależ narobiłaś smaka tymi zdjęciami, jeszcze śniadania nie jadłam 😉

Odpowiedź
ja i moje urwisyki 3 września 2014 - 11:19

Mniam, jeszcze jakby same się upiekly 😉

Odpowiedź
napiecyku 3 września 2014 - 11:33

Oooo, tak 🙂

Odpowiedź
Kasia 3 września 2014 - 11:35

No nie, ja tu próbuję się odchudzić a Ty takie cudowności serwujesz :))

Odpowiedź
Agata 3 września 2014 - 11:59

Super smacznie wyglądają uwielbiam dobre pieczywo.Buziaki.

Odpowiedź
Siwa 3 września 2014 - 13:34

Wspaniałe, muszę bezwzględnie wypróbować!

Odpowiedź
Ladylaura 3 września 2014 - 14:28

Myślę ,że są znacznie lepsze niż kupne.

Odpowiedź
simply lifetime 3 września 2014 - 18:49

mając takie pieczywo z rana, można zjeść ilość normalnie przeznaczoną dla czterech osób:)

Odpowiedź
Marzena 3 września 2014 - 19:27

Przymierzałam się do tych bułek już kilka razy 🙂 i jakoś tak nie zrobiłam, czas to nadrobić bo wyglądają pysznie 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 3 września 2014 - 23:00

Wyglądają pysznie, domowe są zdecydowanie lepsze od tych ze sklepu 🙂

Odpowiedź
Ania 3 września 2014 - 23:41

ach ale bym chciała taka bułkę na jutrzejsze śniadanie 🙂

Odpowiedź
Venus 4 września 2014 - 10:39

niezłe 🙂

Odpowiedź
Pati 4 września 2014 - 10:42

Dla mnie idealne!

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 5 września 2014 - 22:15

Wspaniały przepis! Muszę koniecznie wypróbować 🙂

Odpowiedź
Magda C. 5 września 2014 - 22:41

Śliczne bułeczki!

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 7 września 2014 - 11:51

Och takie bułeczki są najlepsze, pięknie wyrosły !

Odpowiedź
Domi 16 września 2014 - 20:51

Mhmmm uwielbiam zapach pieczywa unoszący się po mieszkaniu.. Muszę wypróbować przepis – koniecznie!!

Odpowiedź

Zostaw komentarz