Home Na słodkoCiasta z serem i serniki Sernik zebra

Sernik zebra

autor napiecyku
Print Friendly, PDF & Email

Ten sernik jest bardzo prosty do przygotowania. Samo pieczenie jest nietypowe, ponieważ foremkę z serem umieszczamy w większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy go w niższej temperaturze, ale nieco dłużej niż tradycyjny sernik. Taki sernik jest bardziej stabilny, nie rośnie zbyt szybko podczas pieczenia, ale też nie upada. Nie za słodki, delikatny, dwukolorowy wygląda niezwykle dekoracyjnie na talerzu:)

IMG_0617

Składniki

  • 1 kg.mielonego sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 3 łyżki kakao

Ser przekładam do miski i ucieram dokładnie mikserem, dodając stopniowo po jednym jajku, cukier i proszek budyniowy.

Masę dzielę na dwie części, do jednej daję kakao i mieszam. Keksówkę o wym.23 x 10 cm wykładam papierem do pieczenia i na przemian łyżką daję masy jasną i ciemną.

Keksówkę daję do większej blaszki, wypełnionej do połowy wodą (woda powinna sięgać przynajmniej do 1/3 keksówki. Wcześniej dobrze jest sprawdzić czy blaszka nie przecieka.

Całość piekę w temp. 160 stopni ok. 1 godz, następnie zwiększam temperaturę do 170 stopni i piekę jeszcze 20 min. Mój piekarnik jest bez termoobiegu. Usuwam blaszkę z wodą, a foremkę z sernikiem trzymam w piekarniku do przestudzenia. Sernik przechowuję w lodówce. Smacznego!!!

IMG_0623

Powiązane posty

45 komentarzy

Aga 4 stycznia 2014 - 16:24

Uwielbiam serniki! A Twój wygląda obłędnie 🙂

Odpowiedź
zocha 4 stycznia 2014 - 16:32

a jaka duża ta keksówka? bo ja mam 3 wymiary!!

Odpowiedź
napiecyku 4 stycznia 2014 - 16:42

23cm x 9cm. Zmierzyłam dno foremki:)

Odpowiedź
ladylaurabloq 4 stycznia 2014 - 16:43

Wspaniały ,mam słabość do tego sernika i w sumie dawno nie piekłam.

Odpowiedź
napiecyku 4 stycznia 2014 - 16:45

Szybko znajdziesz powód żeby upiec:))

Odpowiedź
domowacukierniaewy 4 stycznia 2014 - 18:39

Jest śliczny i z pewnością smakuje znakomicie 🙂

Odpowiedź
Karolina 4 stycznia 2014 - 19:14

Ale cudny!:)

Odpowiedź
Aguś kulinarnie 4 stycznia 2014 - 21:22

Piękne,równe warstwy:)

Odpowiedź
ania 5 stycznia 2014 - 08:23

Jakiego sera nalezy uzyc,tlustego czy poltlustego?pieknie i smacznie wyglada 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia.wordpress.com 5 stycznia 2014 - 10:04

Ciekawy pomysł z tą wodą. A zeberka wygląda baardzo apetycznie : )

Odpowiedź
napiecyku 5 stycznia 2014 - 10:56

Aniu, ja użyłam sera potrójnie mielonego, półtłustego President, jest dostępny w wiaderkach lub w jelitach foliowych.

Odpowiedź
bebe1304 5 stycznia 2014 - 12:51

Mniaaammmmmm, sernik…. podstawowy składnik pożywienia dla każdego faceta. 😉

Odpowiedź
napiecyku 5 stycznia 2014 - 13:33

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Cookierenka Agi 5 stycznia 2014 - 16:00

Wygląda przepięknie.

Odpowiedź
sylwia40 5 stycznia 2014 - 17:43

Zrobiłam serniczek .Jest przepyszny ,mięciutki i pięknie się prezentuje .Polecam !

Odpowiedź
napiecyku 5 stycznia 2014 - 19:09

Pozdrawiam:)

Odpowiedź
Natalia 6 stycznia 2014 - 00:42

Cudowny, bardzo mi sie podoba:)

Odpowiedź
teresa 6 stycznia 2014 - 08:02

piewrszy raz jem taki sernik, jest naprawdę dobry, delikatny 🙂

Odpowiedź
napiecyku 6 stycznia 2014 - 09:56

Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam:))

Odpowiedź
Zakątek Smaku 6 stycznia 2014 - 12:37

O jejciu! Co za cudo:) Wspaniały sernik! Muszę wypróbować przepis:) Pozdrawiam ciepło!

Odpowiedź
Magda C. 6 stycznia 2014 - 15:29

Prześliczny!!! Zapisuję przepis, na pewno go zrobię 🙂

Odpowiedź
gin 6 stycznia 2014 - 18:44

Wygląda po prostu zachwycająco 🙂

Odpowiedź
nippi 6 stycznia 2014 - 19:12

Rewelacja !

Odpowiedź
urszula 7 stycznia 2014 - 16:09

Piękny, a jak smacznie wygląda, jestem zachwycona,.
Pozwolę sobie kiedyś wykorzystać Twój przepis, pozdrawiam:)

Odpowiedź
napiecyku 7 stycznia 2014 - 16:31

Pozdrawiam również:))

Odpowiedź
Anita 18 stycznia 2014 - 17:53

Dzieci pewnie za nim przepadają, przepiękne linie jak u prawdziwej zebry:)

Odpowiedź
zocha 23 stycznia 2014 - 12:57

mnie się właśnie piecze, ale ja mam yermoobieg i nie wiem czy obniżyć temperature czy nie?

Odpowiedź
napiecyku 23 stycznia 2014 - 15:22

Zocha, mój piekarnik jest bez termoobiegu, jeżeli zaczyna za szybko rosnąć wyłącz termoobieg, lub zmniejsz temp:))

Odpowiedź
ewa 23 kwietnia 2015 - 13:48

jaki prosty i apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Malinka 5 lipca 2015 - 17:36

uwielbiam serniki i piekę je bardzo często, jednak pierwszy raz piekłam w ten sposób. serniczek rzeczywiście bardzo delikatny i szybko się go robi, jednak na moją keksówkę muszę dać większą ilość sera. Mój był bardzo schłodzony dzięki czemu w upalny dzień był cudownie orzeźwiający. Ja urozmaiciłam go polewą z czekolady mlecznej, gdyż lubimy połączenie sernika z czekoladą i nie żałuję – przepis już dodany do ulubionych:)

Odpowiedź
ALINA 4 grudnia 2015 - 14:21

Mama pytanko a co daje ta woda w drugiej blaszce???

Odpowiedź
napiecyku 4 grudnia 2015 - 14:46

Serniki pieczone w kąpieli wodnej, są bardziej stabilne, nie rosną i nie upadają tak szybko, jak serniki tradycyjne. Wg. mnie mają bardziej kremowy smak 🙂

Odpowiedź
Violka 30 stycznia 2016 - 14:01

Hej,a te jajka to trzeba ubic czy daje sie cale do tego sera?

Odpowiedź
napiecyku 30 stycznia 2016 - 15:23

Viola, jajka całe do sera 🙂

Odpowiedź
magdus773 12 lutego 2016 - 21:45

Witam sernik wygląda obłędnie 🙂 jutro będę robiła, tylko nie wiem czy ta woda ma być gorąca czy zimna w tej drugiej blaszce ?

Odpowiedź
napiecyku 12 lutego 2016 - 22:11

Można dać zimną,to bez znaczenia 🙂

Odpowiedź
magdus773 14 lutego 2016 - 11:26

dziękuje 🙂

Odpowiedź
kika 21 marca 2016 - 08:47

A czy w foremkach aluminiowych do pieczenia da radę taki zrobić? Czy wkładając do wody nie?

Odpowiedź
napiecyku 21 marca 2016 - 08:49

Można w aluminiowych i można dać do wody 🙂

Odpowiedź
magdah 17 kwietnia 2016 - 21:49

Mnie bardzo rozczarował. Wyszedł w smaku i konsystencji jak taki sernik co się robi bez pieczenia. Niby urósł, ale mimo studzenia w piekarniku, trochę opadł. Bardzo się naprawiłem, a tu niestety…

Odpowiedź
zjedz_mnie 27 października 2016 - 12:40

Wygląda rewelacyjnie. Tez piekłam taki żebrowaty sernik, choć całkiem inaczej, niż Ty to zrobiłaś i przyznaje, że chętnie bym Ci kawałeczek zwędziła:)

Odpowiedź
anetq89 2 lutego 2021 - 11:45

sernik mimo ze siedzial w pirkarniku duzo dluzej niz w przepisie to caly sie trzesie po wyjęciu… w ogole nie stężał… 🙁 w srodku jest jak galareta…

Odpowiedź
admin 2 lutego 2021 - 13:28

Dałabym go do lodówki i porządnie schłodziła, przez kilka godzin.

Odpowiedź
anetq89 2 lutego 2021 - 13:50

tak zrobilam i jest juz dobrze 😉

Odpowiedź
admin 2 lutego 2021 - 15:49

Smacznego 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz