Przepis na ten sernik znalazłam na blogu LadyLaura i od razu postanowiłam go upiec. Kiedyś bardzo podobny przepis miałam w swoim zeszycie pod nazwą “cielaczek”, ale syn nie przepadał za tym ciastem, dlatego przepis przepadł w niepamięci.
Ciasto można piec na dwa sposoby, czekoladowe ciasto można dać na spód a na górę masę serową lub na spód dać połowę czekoladowej masy następnie masę serową i resztą masy czekoladowej kłaść łyżką kleksy, stąd zresztą nazwa “cielaczek”. Polecam ten sernik na niedzielne popołudnie do kawy:)
Zapraszam również na sernik bez mąki
Składniki na masę czekoladową
- 1 szklanka mleka
- 125g masła
- 2 pełne łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 50g połamanej gorzkiej czekolady (ja dałam białą)
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
W garnku podgrzewam mleko, masło, kakao, cukier i czekoladę, wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia. Po ostudzeniu dodaję żółtka, przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i na końcu białka ubite na pianę.
Składniki na masę serową
- 750g sera białego trzykrotnie zmielonego (ja dałam 1kg. z wiaderka)
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki białego budyniu w proszku
- 50g bardzo miękkiego masła
Miksuję wszystkie składniki z wyjątkiem białek. Białka ubite na sztywną pianę dodaję na końcu.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyłam papierem do pieczenia, na dno wylałam kolejno masę czekoladową i masę serową. Inna opcja tego ciasta, kolejno wylewam połowę masy czekoladowej, następnie masę serową i na masę serową łyżką wykładam ciasto czekoladowe. W moim piekarniku ciasto piekę 60min. w temp. 180stopni. Smacznego!!!
15 komentarzy
Moja córka uwielbia ten sernik ,ja też,a u mnie w piecu siedzi szarlotka.
Same pyszności na sobotę i miejmy nadzieję, że zostanie coś na niedzielę:)
U mnie na pewno nie.
uwielbiam takie serniki. na zdjęciu prezentuje się przepysznie. : )
Pozdrawiam:)
Dzisiaj taki upiekłem i już nie mogę się doczekać jutrzejszej degustacji. 🙂
Ja nigdy nie czekam do jutra…życzę smacznego:)
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Pozdrawiam:)
Wygląda przepysznie 🙂 Cudeńko!
Taki sernik znika w ekspresowym tempie:) Pycha!
Ciasto jest w piekarniku. Cudo !
Pozdrawiam:)
Wiesz co? On jest ładny:)
Pozdrawiam:)