Ojczyzną tagliatelle są Włochy, najczęściej podawany jest z sosem pomidorowym i bazylią, ale również z wieprzowiną, wołowiną. Dzisiaj na moim piecyku tagliatelle w wersji mniej kalorycznej z cukinią, a kto jest w posiadaniu także z kwiatem cukinii, doskonałe na letni obiad, czy kolacje. Polecam:)
Porcja dla 3 osób
Składniki
- 10 “gniazdek” suchego makaronu tagliatelle
- 2 małe cukinie pokrojone w cienkie paseczki
- 5 kwiatów cukinii umytych i osuszonych
- dwie papryczki chili pokrojone na kawałki bez pestek
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku pokrojonego na plasterki
- pół szklanki śmietany kremówki 30%
- 5 łyżek startego parmezanu
- 1 żółtko
- sól i pieprz
Sposób wykonania
- Makaron gotuję ok.8 minut w osolonej wodzie aż będzie al dente, odcedzam i odkładam w ciepłe miejsce
- Do śmietany dodaję sól i pieprz, sok z cytryny, żółtko i parmezan, wszystko mieszam
- Na patelni rozgrzewam oliwę z odrobiną masła, dodaję cukinię, kwiaty cukinii i papryczki, wszystko smażę ok.3 min. często mieszając.
- Po tym czasie do warzyw wlewam śmietanę, doprowadzam do wrzenia i od razu wykładam na makaron. Smacznego!!!