Te kluski-bułeczki specjalność kuchni śląskiej, mają wielu zwolenników. W innych rejonach kraju są podawane na słono do mięs i surówek. Ja mieszkam na granicy małopolski i śląska, znam więc tylko kluski na słodko i prawdę mówiąc nie tęsknię za innymi. Te bułeczki mogą być podawane z cukrem i roztopionym masłem / takie pamiętam głównie z przedszkola/, koktajlem truskawkowym czy z gorącą czekoladą. Ja i moja rodzina uwielbiamy te ostatnie. Polecam:)
Składniki na 10 klusek
- 1/2 kg. mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanka letniego mleka
- 5 dkg.drożdży
- 2 kopiate łyżki cukru
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- pół słoiczka powideł śliwkowych
Sposób wykonania klusek
- Drożdże rozcieram z cukrem, mieszam z 1/3 szklanki mleka i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Kiedy zaczyn podrośnie dodaję jajko i pół szklanki mąki. Wszystko mieszam widelcem i odstawiam na parę minut do momentu kiedy zaczyn ponownie zacznie “pracować”
- Następnie dodaję resztę mąki i olej, wszystko wyrabiam ręcznie do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste, po czym ponownie odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.40min.
- Z ciasta odrywam małe placuszki, na środek każdego daję łyżeczkę powideł i zalepiam starannie. Zamiast powideł można użyć dowolnego dżemu lub konfitury.
- Do większego garnka nalewam wody do 1/3 wysokości. Na garnku rozciągam płócienną ściereczkę/ściereczkę trzeba przymocować na brzegu garnka za pomocą tasiemki/. Zamiast płóciennej ściereczki można użyć gazy lub nowej ściereczki kuchennej.
- Wodę w garnku należy zagotować. Na ściereczce układam po dwie kluski i przykrywam garnek pokrywką. Kluski będą dobre po 15-20 minutach.
Składniki na polewę czekoladową
- szklanka mleka
- szklanka cukru
- pół kostki masła
- 4 kopiate łyżki dobrego kakao
Sposób wykonania polewy czekoladowej
Mleko podgrzewam z cukrem, dodaję masło i kakao, wszystko dokładnie mieszam i gotuję na małym ogniu 1 minutę. Smacznego!!!