Żołądki kurze są bardzo bogatym źródłem fosforu, potasu, białka, ale niestety również cholesterolu. Warto jednak od czasu do czasu skusić się na tą potrawę. Ja zrobiłam potrawkę z żołądków jako samodzielne danie, ale można zrobić gulasz jako dodatek do kasz, czy ziemniaków. Polecam:)
Składniki
- 1 kg. żołądków kurzych
- 1 papryka czerwona pokrojona w paseczki
- 1 papryka chili pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 2 łyki masła
- 1 łyżka mąki
- majeranek, liść laurowy, owoc jałowca po łyżeczce
- sól, pieprz
- pietruszka do posypania
Sposób przygotowania
Żołądki myję dokładnie, każdy z osobna pod bieżącą wodą. Kroję w paseczki, zalewam zimną wodą i gotuję. Po godzinie dodaję przyprawy i zioła. Cebulkę i czosnek przesmażam na łyżce masła, dodaję papryki, smażę ok. 3 min, często mieszając. Paprykę z cebulką dodaję do żołądków. Z łyżki masła i łyżki mąki robię zasmażkę. Zasmażkę dodaję do całości, przyprawiam i gotuję aż żołądki będą miękkie. Na talerzu dodaję posiekaną pietruszkę. Smacznego!!!