Piesi z kaczki są łatwe do przyrządzenia, można je po prostu usmażyć w ziołach, pokroić na plasterki i podać z sałatką, grzankami i sosem vinaigrette (przepis na sos znajdziesz w nagłówku na czerwone wstążce). Kaczka smakuje także z pieczonym jabłkiem, czy pomarańczą ale o tym innym razem. Polecam na uroczysty obiad lub kolację:)
Składniki
- trzy piersi z kaczki
- sok z połowy cytryny
- majeranek, rozmaryn
- sól i pieprz
Sposób wykonania – piersi umyć, osuszyć, ponacinać od strony skórki w kratkę. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć rozmarynem i majerankiem, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Wyjąć z lodówki posolić, popieprzyć . Piersi położyć skórką do dołu i smażyć bez dodatku tłuszczu /dostateczna ilość tłuszczu wytopi się ze skórki/ do lekkiego zbrązowienia, następnie odwrócić i smażyć do miękkości . Jeżeli piersi są duże dobrze jest jeszcze poddusić lub podpiec w piekarniku ok.20 min. Smacznego!!!