Kapuśniak ma dwie odsłony, jedna ze świeżą poszatkowaną kapustą, druga z kapustą kiszoną.Latem namawiam jednak na ten ze świeżą kapustą, to smaczna, lekka potrawa.
Składniki
- 20 dkg. żeberek
- 10 dkg. boczku wędzonego
- 10 dkg. dobrej kiełbasy
- pół główki kapusty
- cebula, marchew, pietruszka
- cebula pokrojona w piórka
- 4 ziemniaki
- ziele angielskie, liść laurowy
- łykżka masła
- łyżka mąki
- sól, pieprz
- śmietanka i koperek do dekoracji
Sposób wykonania
- Żeberka zalewamy wodą i gotujemy wywar
- Na patelni przesmażamy cebulkę, pokrojony boczek i kiełbasę
- Do wywaru dodajemy jarzyny pokrojone w dowolny sposób, przyprawy, boczek z cebulką i kiełbasą, na koniec poszatkowaną kapustę
- Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do zupy, gotujemy całość jeszcze ok.10 min.
- Na talerzu można udekorować śmietanką i koperkiem.Smacznego!!!