Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Surówka z czarnej rzodkwi

Surówka z czarnej rzodkwi

autor admin
Surówka z czarnej rzodkwi
Print Friendly, PDF & Email

Bardzo lubimy surówki z czarnej rzodkwi. To zimowe warzywo, daje zastrzyk wielu składników odżywczych i leczniczych. Do surówki wybieram mniejsze korzenie, o łagodniejszym smaku. Sos śmietanowy, świetnie harmonizuje z całością 🙂 Polecam do obiadu 🙂

Składniki na surówkę z czarnej rzodkwi

  • 1 marchewka
  • 1 małe jabłko
  • 2 małe korzenie czarnej rzodkwi
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Składniki na sos śmietanowy

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka cukru
  • 2 – 3 łyżki śmietany 12 lub 18%

Warzywa myję, obieram i ścieram na dużych oczkach. Odstawiam.

W małej, szklanej miseczce, energicznie mieszam ocet jabłkowy z solą i pieprzem, do rozpuszczenia soli. Dodaję śmietanę i cukier, nadal mieszam do połączenia składników.

Sos dodaję do surówki, całość dokładnie mieszam. Posypuję orzechami. Smacznego 🙂

Powiązane posty

3 komentarze

Magdalena 15 stycznia 2020 - 11:44

uwielbiam ją!

Odpowiedź
napiecyku 15 stycznia 2020 - 14:40

Pozdrawiam Madzia 🙂

Odpowiedź
Magda 16 stycznia 2020 - 17:48

Bardzo fajny pomysł na niebanalną zimową surówkę 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz