Home Dania i dodatki Ryba marynowana słodko-kwaśna

Ryba marynowana słodko-kwaśna

autor admin
Ryba marynowana
Print Friendly, PDF & Email

Kupując filety rybne na obiad, opłaci się kupić trochę więcej ryby i przygotować prostą zalewę z cebulą, papryką i octem winnym. Usmażone filety mogą leżeć w zalewie do kilku dni i będą jak nalazł na rodzinną kolację. Przyprawy można modyfikować wg. własnych upodobań smakowych.

Przepis podpatrzony w książce “Kuchnia Jerozolimy”Sami Tamimi. Cytuję fragment książki – (“To danie najlepiej smakuje z pajdą chleba, podane w temperaturze pokojowej, po marynowaniu przez dzień lub dwa w lodówce. Stanowi sycącą przystawkę albo lekkie danie główne. Filety można zastąpić małymi rybkami w całości, takimi jak barwena, sardynki lub małe makrele, oprawionymi z łusek i wnętrzności”)

Składniki na marynowaną rybę

  • 2 filety z mintaja lub innej białej ryby
  • 1 papryka pokrojona w paseczki
  • 2 małe cebulki pokrojone w piórka
  • 3 – 4 pomidory lub pomidory z puszki w kawałkach
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka nasion kolendry
  • 1/2 łyżki curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Filety pokrój na mniejsze kawałki. Zanurz w rozmąconym jajku i w mące razowej. Usmaż na złoty kolor.

W głębokiej patelni, rozgrzej olej, dodaj cebulkę i paprykę. Smaż mieszając kilka minut. Dodaj czosnek, liście laurowe, curry i nasiona kolendry. Całość smaż mieszając, kolejne kilka minut.

Dolej 250 ml. wody, dorzuć pomidory, cukier i ocet winny. Wszystko pomieszaj i zagotuj. Do marynaty, dodaj filety rybne, tak żeby ryba była zakryta marynatą. Całość dopraw do smaku, podgrzewaj jeszcze kilka minut, odstaw do przestudzenia i daj do lodówki.

Marynowana ryba, najbardziej smakuje po jednym lub dwóch dniach w lodówce 🙂 Smacznego 🙂

Powiązane posty

7 komentarzy

Magda 15 listopada 2019 - 17:35

Super, bardzo podoba mi się ten sposób podania ryby 🙂

Odpowiedź
napiecyku 15 listopada 2019 - 17:58

Dziękuję Madzia 🙂

Odpowiedź
Magdalena 15 listopada 2019 - 17:42

pycha 🙂

Odpowiedź
Dorota 17 listopada 2019 - 20:11

Kolejne moje danie rybne będzie przygotowane właśnie wg tego przepisu.
Serdecznie pozdrawiam:)

Odpowiedź
napiecyku 17 listopada 2019 - 23:12

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Beti 18 listopada 2019 - 14:05

Uwielbiam tak przygotowane ryby 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 18 listopada 2019 - 18:39

O proszę, ten pomysł może nawet zgapię na święta, bo zawsze staram się przygotowywać coś nowego, czym zaskoczę najbliższych 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz