Home Dania i dodatki Sos carbonara z grzybami

Sos carbonara z grzybami

autor admin
Sos carbonara z grzybami
Print Friendly, PDF & Email

Znany i lubiany włoski sos, na bazie słodkiej śmietanki, żółtek i parmezanu. Osobiście bardzo go lubię z grzybami leśnymi, lub z pieczarkami. Zamiast makaronu spaghetti, użyłam tagliatelle.

Propozycja na szybki i smaczny obiad, na koniec grzybowego sezonu 🙂

Składniki na sos carbonara / 2 porcje

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 150 – 200 ml. śmietanki kremówki
  • 5 dużych borowików lub innych grzybów
  • kilka plasterków chudego boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • mała cebulka pokrojona w kostkę
  • łyżka drobno startego parmezanu
  • 2 żółtka
  • łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku

Postaw wodę na makaron.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj boczek, cebulkę i czosnek. Kiedy boczek lekko się przyrumieni, dodaj grzyby pokrojone w małą kostkę. Smaż mieszając, do czasu, kiedy grzyby lekko zmiękną.

Na garnku z gotującym się makaronem, postaw metalową miseczkę. Do miseczki wbij żółtka, dodaj śmietankę. Żółtka i śmietankę ubijaj na ciepło do czasu, kiedy składniki dokładnie się połączą, a sos lekko zgęstnieje.

Pod koniec ubijania do sosu, dodaj łyżkę drobno startego parmezanu. Gotowy sos, dodaj do grzybów, pomieszaj i dopraw do smaku.

Gorący sos, podaj z makaronem. Smacznego 🙂

Powiązane posty

6 komentarzy

Magdalena 7 października 2019 - 20:06

smakowita odmiana:)

Odpowiedź
Di bloguje 9 października 2019 - 08:50

Uwielbiam takie dania.

Odpowiedź
Beata 9 października 2019 - 10:00

Mniam, ale to apetycznie wygląda 🙂

Odpowiedź
Justyna 9 października 2019 - 14:41

Uwielbiam carbonare. Z grzybami musi być naprawdę pyszna!

Odpowiedź
napiecyku 9 października 2019 - 15:53

Grzyby bardzo pasują, do tego sosu 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 10 października 2019 - 14:21

super, idealny pomysł na obiad 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz