Home Dania i dodatkiObiady Kotlety schabowe w sosie własnym – szybki obiad

Kotlety schabowe w sosie własnym – szybki obiad

autor admin
Kotlety wieprzowe w sosie własnym - szybki obiad
Print Friendly, PDF & Email

Jeżeli chcesz szybko przyrządzić wieprzowinę, postaraj się o kawałek schabu od strony karkówki. Mięso z takiej wieprzowiny jest delikatne, miękkie i soczyste, wystarczy je przyprawić i usmażyć na rumiano.

Dzisiaj przepis na kotlety schabowe w sosie własnym, podane z kaszą jęczmienną i szparagami. Zobacz, jak w prosty sposób, przygotujesz pyszny i pożywny obiad 🙂 Mniam…..

Składniki / 3 porcje

  • 3 kotlety schabowe od strony karkówki
  • 250 g kaszy jęczmiennej
  • szparagi
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • śmietanka do sosów ( opcjonalnie )
  • olej do smażenia

Przyprawy

  • zgnieciony ząbek czosnku, sól, majeranek, czosnek granulowany, pieprz, papryka w proszku

Kotlety delikatnie rozbij, można przekroić na pół. Każdy kawałek, delikatnie posyp przyprawami.

Kaszę daj na sitko i dokładnie opłukaj, przełóż do garnka. Na szklankę kaszy, dodaj 2 i 1/3 szklanki wody, dodaj pełną łyżeczkę soli i całość zagotuj. Od momentu zagotowania, zmniejsz gaz do minimum i gotuj około 15 minut. Kasza powinna wchłonąć całą wodę. Wyłącz gaz i zostaw kaszę pod przykryciem na napęcznienia na 10 minut.

Szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj zgnieciony ząbek czosnku i szparagi. Szparagi smaż obracając, około 4 minuty. Powinny lekko zwiędnąć, ale nie powinny stracić jędrności. Gotowe szparagi, trzymaj w cieple. Możesz przełożyć, do garnka z kaszą 🙂

Na tej samej patelni, smaż kotlety, na małym ogniu, z każdej strony na rumiano. Dolej 3/4 szklanki wody. W 1/3 szklance wody, wymieszaj mąkę kukurydzianą i dodaj sosu. Całość gotuj chwilę, do zredukowania. Dodaj śmietankę, zagotuj i w razie potrzeby dopraw sos.

Mięso podaj z kaszą, sosem i szparagami 🙂 Smacznego 🙂

Kotlety schabowe od karkówki.

Powiązane posty

3 komentarze

Ervi 7 maja 2019 - 20:22

Moja rodzinka lubi 😉

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 7 maja 2019 - 20:27

Na pewno bardzo smaczny 🙂

Odpowiedź
Iwona 8 maja 2019 - 23:04

Oj pyszne danie 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz