Home Dania i dodatki Flaczki z kurczaka

Flaczki z kurczaka

autor admin
Flaczki z kurczaka
Print Friendly, PDF & Email

Flaczki z kurczaka, to rodzaj esencjonalnego rosołu drobiowego z dodatkiem warzyw. Mięso kurczaka po ugotowaniu, wystarczy rozciągnąć wzdłuż włókien, do tego aromatyczne przyprawy i zasmażka z mąki z ciecierzycy, dla zagęszczenia i smaku 🙂 Najsmaczniejszy rosół, to ten gotowany z kilku rodzajów mięs. My lubimy mieszany – kurczak / indyk lub kurczak / kaczka. Jednak dzisiaj, z powodów praktycznych zrobiłam rosół kurczakowy 🙂

Wszelkiego rodzaju potrawki, rosoły i dania jednogarnkowe, gotuję w większym Garnku Próżniowym Happycall. Potrawy w garnku próżniowym, gotuje się szybciej i są one wyjątkowo nasycone smakiem i aromatem.

Składniki na flaczki z kurczaka

  • 1 mały kurczak, najlepiej z chowu wybiegowego
  • 2 marchewki / 2 pietruszki / kawałek selera / por / gałązki pietruszki, lubczyku, selera / 2 mniejsze cebule.
  • kilka liści laurowych / 2 łyżki suszonego majeranku / łyżeczka nasion jałowca / łyżeczka rozmarynu
  • łyżka mała klarowanego + łyżka mąki ( u mnie z ciecierzycy )
  • sól i pieprz do smaku

Kurczaka podziel na cztery części, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i starannie oczyść z nadmiaru skór i tłuszczu.

Warzywa korzenne umyj i obierz, obieraczką do warzyw. Por natnij wzdłuż i umyj. Umyj również zielone gałązki lubczyku, pietruszki i selera.

Cebule obierz, przekrój na pół i opiecz nad ogniem.

Do garnka ( więcej dowiesz się tutaj ) daj kawałki kurczaka, warzywa korzenne, zielone gałązki związane z porem, cebule i przyprawy ( oprócz majeranku ). Wszystko zalej zimną wodą.

Garnek przykryj, postaw na gaz i gotuj na bardzo małym ogniu, około 60 minut.

Miękkie warzywa i mięso kurczaka, odłóż do miseczki, a rosół przecedź przez gęste sito.

Do czystego wywaru, ponownie dodaj mięso kurczaka ( bez kości i chrząstek), poszarpane wzdłuż włókien i warzywa korzenne pokrojone w słupki.

Masło rozpuść, dodaj mąkę, wszystko starannie pomieszaj i chwilę pogrzej do lekkiego przyrumienienia. Do zasmażki dodaj trochę wywaru, starannie pomieszaj i dodaj do rosołu. Dodaj majeranek, zagotuj, dopraw do smaku i podawaj 🙂 Smacznego 🙂

Powiązane posty

5 komentarzy

Teresa 29 kwietnia 2019 - 19:56

Bardzo ciekawy obiadek pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 29 kwietnia 2019 - 20:52

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magda 2 maja 2019 - 15:35

Pyszna zupa, robiłam kiedyś często, gdy moje córki były małe 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 2 maja 2019 - 15:56

Fajny pomysł na flaczki bez flaków. Podoba mi się, bo za smakiem i zapachem tych prawdziwych nie przepadam 🙂

Odpowiedź
Iwona 2 maja 2019 - 23:39

Flaczków nie lubię ani ich zapachu więc nie wiem czy bym się skusiła, nawet na te nie prawdziwe 😉

Odpowiedź

Zostaw komentarz