Home Na słodkoBabki i muffiny Babka czekoladowo – cytrynowa

Babka czekoladowo – cytrynowa

autor admin
Babka czekoladowo - cytrynowa
Print Friendly, PDF & Email

Na świąteczne ciasto, wybrałam stary, dobry i sprawdzony przepis na babkę piaskową. Dokonałam jednak małych zmian i do ciemnej masy, zamiast kakao, dodałam rozpuszczoną, gorzką czekoladę. Natomiast jasną masę, wzbogaciłam o sok i skórkę z cytryny.

Ten przepis jest niezawodny, a babka jest delikatna, bardzo aromatyczna i długo zachowuje świeżość 🙂 Polecam do świątecznej kawy 🙂

Z okazji Świąt Wielkiej Nocy, chcę złożyć wszystkim fanom, serdeczne życzenia. Świąteczne dni niech będą czasem wypoczynku, refleksji, spokoju i zachwytu nad pięknem odradzającego się życia. A Zmartwychwstały Chrystus, niech Was prowadzi drogami szczęścia, zdrowia i pomyślności. Wesołych Świąt !!!

Składniki

  • 5 większych jaj w temp. pokojowej
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g. gorzkiej czekolady + kilka łyżek mleka lub słodkiej śmietanki
  • skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki soku z cytryny

Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.

Czekoladę połam na kawałki i podgrzej z kilkoma łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki. Gotową masę czekoladową, odstaw do przestudzenia.

Jajka ubij z cukrem, na gęstą i puszystą pianę. Dodaj mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość pomieszaj.

Dodaj rozpuszczone masło i ponownie pomieszaj.

Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj, rozpuszczoną czekoladę. Do drugiej dodaj sok i skórkę z cytryny. Dokładnie pomieszaj obie masy.

Foremkę na babki z kominkiem, dokładnie natłuść i posyp bułką tartą. Kolejno wykładaj łyżką masę jasną i ciemną. Wyrównaj powierzchnię.

Babkę daj do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia, około 45 – 50 minut. Pod koniec pieczenia, zrób próbę patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wbity w ciasto będzie suchy, babka jest gotowa 🙂

Babkę odstaw do przestudzenia 🙂 Smacznego 🙂

Powiązane posty

10 komentarzy

Magdalena 19 kwietnia 2019 - 16:04

przepiękna 🙂
spokojnych Świąt:)

Odpowiedź
napiecyku 19 kwietnia 2019 - 17:22

Dziękuję Madzia, za wszystkie komentarze <3

Odpowiedź
Pati 19 kwietnia 2019 - 16:09

Babka jest idealna, taką jak lubię w dwóch kolorach…
Radosnych świąt Ci żYCZę!

Odpowiedź
napiecyku 19 kwietnia 2019 - 17:22

Smacznych i wesołych 🙂

Odpowiedź
iza 20 kwietnia 2019 - 18:16

śliczna babka!!! radosnych i smacznych świąt!!!

Odpowiedź
Iwona 20 kwietnia 2019 - 22:36

Cudna babka☺Wesołych Świąt☺

Odpowiedź
napiecyku 21 kwietnia 2019 - 09:56

Dziękuję 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 21 kwietnia 2019 - 15:45

Po dzisiejszym świętowaniu nawet taka pyszna babka do mnie nie przemawia 🙂 Wesołych Świąt! 🙂

Odpowiedź
napiecyku 21 kwietnia 2019 - 18:37

Dokładnie to rozumiem 😀

Odpowiedź
Teresa 23 kwietnia 2019 - 14:53

Prześliczna babka

Odpowiedź

Zostaw komentarz