Home Dania i dodatki Gulasz drobiowy w sosie musztardowym

Gulasz drobiowy w sosie musztardowym

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Na działce kończy się sezon na słodki groszek i zaczyna na cukinię. Nie mogłam, nie wykorzystać moich ulubionych warzyw do obiadu. Drobiowy gulasz, robi się dość szybko – mięso krótko obsmażam, a następnie duszę. Sos zagęszczam musztardą i mąką z ciecierzycy, na koniec dodaję warzywa. Lekko słodka młoda cukinia i groszek cukrowy, znakomicie się uzupełniają z ostrym smakiem musztardy i z ryżem curry. Polecam na rodzinny obiad i na kolację we dwoje 🙂

Składniki / 3 porcje

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 młoda cukinia pokrojona na plasterki
  • szklanka groszku cukrowego
  • 1 pełna łyżka ostrej musztardy
  • dwa ząbki czosnku drobno starte
  • 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy lub grochowej
  • 1/2 łyżeczka suszonego tymianku i majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Filety kroję na mniejsze kawałki. Na rozgrzany tłuszcz daję kawałki mięsa. Kurczaka smażę do czasu, kiedy zmieni kolor.

Dodaję suszone zioła i czosnek, całość duszę pod przykryciem około 10 – 15 minut. W razie potrzeby, dolewam trochę wody lub bulionu.

W 1/2 szklanki zimnej wody, rozprowadzam mąkę. Mieszankę dodaję do gulaszu, całość gotuję na małym ogniu około 1 -2 minuty. Dodaję musztardę, wszystko mieszam i ponownie duszę około 5 minut.

Na koniec dodaję cukinię i groszek. Podgrzewam do czasu, kiedy cukinia będzie al’dente. W razie potrzeby gulasz doprawiam do smaku.

Podaję z ryżem gotowanym z curry w proporcjach – 1 łyżeczka curry na 200 g ryżu. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

8 komentarzy

Beti 14 czerwca 2018 - 19:16

Pyszne danie 🙂

Odpowiedź
Magdalena 14 czerwca 2018 - 20:00

takie dania lubię najbardziej 🙂

Odpowiedź
Iwona 15 czerwca 2018 - 19:06

Pycha danie 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 17 czerwca 2018 - 15:39

Ostatnio robiłam pierwszy raz w życiu zupę ze świezym groszkiem. Pyszny ten Twój przepis 🙂

Odpowiedź
Anna 17 czerwca 2018 - 18:40

Na taki obiadek jestem chętna 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 17 czerwca 2018 - 19:21

Przepyszna propozycja na obiad 🙂

Odpowiedź
Marzena 17 czerwca 2018 - 20:48

Kochana wspaniałe danie wyczarowałaś 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 19 czerwca 2018 - 13:03

Bardzo apetyczne danie, szczególnie z tym młodym groszkiem 🙂 Fajnie, że całość zagęszczana jest mąką z cieciorki 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz