Home Na słodkoBabki i muffiny Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe

autor admin
Print Friendly, PDF & Email

Absolutnie wyjątkowe ciasto, z nutą słodkiej marchewki i gorzkiej czekolady. Do części marchewkowej, dodałam drobno startą marchewkę, do części czekoladowej trochę kakao i kawałek gorzkiej czekolady. Żeby ciasto cieszyło nie tylko zmysły smaku, ale również oko, do foremki kolejno wykładałam łyżkę masy marchewkowej i czekoladowej. Babka nie jest sucha i dobrze się przechowuje, zresztą, przekonajcie się sami 🙂

Jeżeli lubisz podobne ciasta, spodoba Ci się na pewno ten przepis – ciasto z marchewką i czekoladą

 

Składniki

  • 1 szkl. drobno startej marchewki
  • 50 g. rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 duże jajka
  • 160 ml. oleju
  • 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 małej łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki esencji arakowej

Wszystkie produkty, powinny być w temp. pokojowej.

Do miseczki przesiałam mąkę, proszek do pieczenia z sodą i przyprawy.

Jajka ubijam z cukrem rózgą kuchenną na rzadszą pianę ( około minutę ). Dodaję olej, aromat i marchewkę. Wszystko mieszam.

Do mokrych składników, dodaję suche, całość ponownie mieszam. Masę dzielę na dwie równe części.

Do połowy masy dodaję, rozpuszczoną czekoladę i kakao. Jeżeli masa jest bardzo gęsta, można dodać 1 -2 łyżki letniej wody. Masę mieszam krótko, do połączenia składników.

Małą keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm, wykładam papierem do pieczenia. Kolejno wykładam łyżkę masy z marchewką i łyżkę masy z czekoladą. Na koniec wyrównuję powierzchnię.

Babkę piekę około 45 minut, w temp. 180 stopni. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy.

Gotowe ciasto zostawiam do przestudzenia. Smacznego 🙂

Przepis zmodyfikowany z blogu Mała Cukierenka 

 

Powiązane posty

12 komentarzy

Natalie 18 maja 2018 - 17:43

Ciekawa wersja zebry 🙂 Będę musiała spróbować!
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedź
marcepanowy kącik 18 maja 2018 - 19:05

Pysznie wygląda. Zapisuję sobie Twój przepis. Pięknie wyszły Ci zwoje 🙂

Odpowiedź
Magdalena 18 maja 2018 - 20:15

ale wspaniale wygląda!

Odpowiedź
Wyzwania Kuchenne 18 maja 2018 - 20:36

To już wiem, co jutro upiekę, mniam mniam!

Odpowiedź
domowacukierniaewy 19 maja 2018 - 10:42

Aż chciałoby się spróbować 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 20 maja 2018 - 13:21

Na pewno nie poprzestałabym na jednym kawałku takiego ciasta 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 20 maja 2018 - 17:31

pyszne ciacho 🙂 do kawki na weekend w sam raz 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 20 maja 2018 - 19:59

Cudownie wygląda 🙂

Odpowiedź
Panna Malwinna 21 maja 2018 - 15:19

Podoba mi się dodatek marchewki do ciasta. Na pewno smakowo wyszło świetnie. Szczególnie w połączeniu z czekoladą.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 21 maja 2018 - 22:57

Ale piękny przekrój <3 Ciasto wygląda fenomenalnie 🙂

Odpowiedź
Dorota z kobietytomy.pl 23 maja 2018 - 12:52

Fajna wersja zebry…ciekawe czy wyszłoby mi na mące bez glutenu, muszę wypróbować

Odpowiedź
napiecyku 23 maja 2018 - 14:22

Myślę, że na gotowych mieszankach bezglutenowych wyszłoby 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz