Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kapuśniak z kapusty pekińskiej

Kapuśniak z kapusty pekińskiej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Zrobiłam pierwszy raz taki kapuśniak i na pewno będę do niego wracać. Kapusta pekińska nadaje potrawie ciekawy, lekko słodki smak. Zdrowotne zalety kapusty pekińskiej na pewno wszyscy znają, dodam, że kapusta znalazła się na 2-gim miejscu najzdrowszych ( najgęstszych odżywczo ) pokarmów. Ranking 41 najzdrowszych pokarmów znajdziecie tutaj klik. 
Potrawa dość czasochłonna, dlatego warto wieczorem zrobić gulasz, żeby na następny dzień, szybko przygotować pyszne danie 🙂

 

 

                                                                      Składniki
  • 400 – 500 g chudszej łopatki wieprzowej
  • 3 plasterki chudego boczku
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 mniejsze cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka nasion jałowca
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • sól i pieprz do smaku
Mięso i boczek kroję w małą kostkę. Marchewkę i pietruszkę  obieram i ścieram na dużych oczkach. Cebulę obieram i kroję w piórka. Czosnek drobno siekam. Liście kapusty dokładnie myję, wycinam twarde środki i kroję na małe kawałki.
Boczek topię na patelni, dodaję cebulę i czosnek. Kiedy cebula odparuje wodę, dodaję mięso. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy mięso zmieni kolor i się przyrumieni.
Dolewam szklankę wody lub bulionu, chwilę gotuję. Dodaję majeranek, liście laurowe i nasiona jałowca. Całość duszę około 60 minut, do czasu, kiedy mięso będzie miękkie.
Dodaję starte warzywa i kapustę pekińską. Przykrywam patelnię. Po około 15 minutach, kapusta będzie miękka, wtedy, ponownie wszystko dokładnie mieszam i gotuję kolejne 15 minut.
Na koniec kapuśniak doprawiam do smaku i od razu podaję. Smacznego 🙂
Uwagi – do potrawy można dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, będzie bardziej treściwa. Jeżeli dodamy suszone grzyby i przecier pomidorowy, otrzymamy coś w rodzaju bigosu z kapusty pekińskiej.

 

Powiązane posty

7 komentarzy

Magdalena 26 lutego 2018 - 20:02

nie lubię tradycyjnego kapuśniaku, ale taki bym z chęcią zjadła:)

Odpowiedź
Megly 26 lutego 2018 - 20:45

Takiego kapuśniaku chyba jeszcze nie jadłam.
Może się skuszę. Czemu nie?
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 27 lutego 2018 - 22:04

Super pomysł na kapuśniak, muszę kiedyś taki zrobić 😀

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 28 lutego 2018 - 12:05

W zimie takie dania smakują mi najbardziej! Pycha 🙂

Odpowiedź
Magda 28 lutego 2018 - 13:51

Świetny pomysł, na pewno wykorzystam Twój przepis 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 1 marca 2018 - 11:19

a my już nie pamiętamy kiedy ostatnio jadłyśmy kapuśniak…. trzeba poinformować o tym mamę lub babcię to mamy go gwarantowanego xD Bardzo podoba nam się Twój przepis na tą zupę 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 1 marca 2018 - 22:50

Uwielbiam kapustę pekińską w zupie! Odkryłam ją przy okazji próbowania dań kuchni azjatyckiej i od czasu do czasu taką popełniam.

Odpowiedź

Zostaw komentarz