Szybkie ciasto – rolada z jabłkami

Print Friendly
Trudno o mniej skomplikowane ciasto, niż ten biszkopt z jabłkami, pieczony w formie rolady. Jabłka pocięte na plasterki, wystarczy rozłożyć na papierze do pieczenia, a na wierzch wylać ciasto biszkoptowe.
Ciasto pieczemy nie dłużej niż 30 minut. Składniki na ciasto są łatwo dostępne i tanie, a efekt gwarantowany 🙂

 

Składniki
  • 4 duże jaja ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 mniejsze lub 3 duże jabłka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
Jabłka obieram i ścieram na tarce na plasterki.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia. Papier smaruję pędzelkiem zanurzonym w oleju lub w rozpuszczonym maśle.
Na papierze równomiernie rozkładam poszatkowane jabłka. Jabłka posypuję cynamonem.

 

Białka ubijam z solą na pianę. Stopniowo dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam delikatnie na małych obrotach.
Na koniec dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Masę biszkoptową, równomiernie rozlewam na poszatkowane jabłka.
Ciasto piekę około 25 minut, w temperaturze 170 stopni, do czasu, kiedy biszkopt mocniej się przyrumieni.
Gotowe ciasto przekładam na czystą ściereczkę, odwracając je biszkoptem do dołu. Zwijam roladę wzdłuż dłuższego brzegu i zostawiam do przestudzenia. Gotową roladę można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków 🙂

 

źródło wpisu Zjem to

komentarzy 9

  1. Magdalena 8 stycznia 2018 at 05:35 Reply

    pycha:)

  2. Angelika i Monika (Candy Pandas) 8 stycznia 2018 at 13:51 Reply

    Wygląda pięknie z tym ślimaczkiem w środku ale jak do tej pory jeszcze rolada nam się nie dała 😛

  3. rosier 8 stycznia 2018 at 14:52 Reply

    Ale fajna robota!
    I faktycznie szybko się robi! Spróbuję! 🙂

  4. Natalia 8 stycznia 2018 at 16:14 Reply

    Nigdy nie jadłam takiej rolady 🙂 Pyszna opcja!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  5. Beti 8 stycznia 2018 at 16:41 Reply

    Jest rewelacyjna 🙂

  6. Królowa Karo 8 stycznia 2018 at 18:03 Reply

    O proszę – proste i efektowne! 🙂

  7. Gotowanie...to proste ! 8 stycznia 2018 at 18:06 Reply

    Wyszła taka idealna 😀

  8. Marzena 9 stycznia 2018 at 16:14 Reply

    Świetna rolada kochana. Częstuje się do kawki

  9. Ania - Fabryka Pomysłów 10 stycznia 2018 at 20:11 Reply

    robię podobną 🙂 ta rolada jest pyszna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *