Home Na słodkoCiasta z owocami Praliny z ekspandowanej kaszy jaglnej

Praliny z ekspandowanej kaszy jaglnej

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Chrupiące kuleczki z ekspandowanej kaszy jaglanej, sklejone masą z suszonych daktyli, będą fantastyczną przekąską dla wielbicieli zdrowych słodyczy. Namoczone daktyle miksuję z dodatkiem tahini lub masła orzechowego. Powstaje gładka, dość słodka masa, która świetnie się nadaje do łącznia kaszy ekspandowanej. Polecam bardzo dla małych i dużych łasuchów 🙂

Składniki
  • 130 g. ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek
  • 1 i 1/2 łyżka tahini ( opcjonalnie masło orzechowe )
Daktyle zalewam wrzątkiem i zostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam, daję do pojemnika małego blendera, dodaję tahini. Wszystko miksuję na gładką masę.
Do miseczki wsypuję ekspandowaną kaszę, dodaję masę daktylową. Wszystko dokładnie mieszam w dłoniach.
Z gotowej masy, odrywam małe kawałki i formuję większe kuleczki. Przy tej czynności, warto delikatnie zwilżyć dłonie.
Kuleczki można dać do lodówki do schłodzenia. Smaczne, zdrowe i proste 🙂
Smacznego 🙂

Powiązane posty

11 komentarzy

Magdalena 11 stycznia 2018 - 20:34

takie proste, a takie pyszne;)

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 11 stycznia 2018 - 21:39

Ojej! Bardzo lubię takie praliny! Ale mi smaku narobiłaś 🙂

Odpowiedź
Ewa 13 stycznia 2018 - 09:03

Chętnie się poczęstuję 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 13 stycznia 2018 - 22:36

wspaniałe i zdrowe łakocie, to lubię 🙂

Odpowiedź
Rebecca Sharp 14 stycznia 2018 - 20:48

Ale świetnie wyglądają. Można takie zapakować na oryginalny prezent. Na pewno skorzystam z tego przepis. Mam nadzieję, że wyjdą mi również tak apetyczne.

Odpowiedź
napiecyku 14 stycznia 2018 - 21:28

Polecam, na pewno wyjdą 🙂

Odpowiedź
Marzena 15 stycznia 2018 - 11:42

Wspaniałe małe przyjemności. Uwielbiam takie słodkości

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 15 stycznia 2018 - 11:43

Uwielbiamy takie “szyszeczki” 😀 Wyglądają przeuroczo 🙂

Odpowiedź
SalvadorDali 15 stycznia 2018 - 17:22

boskość <3 uwielbiam takie słodkości na raz <3

Odpowiedź
Agusto 16 stycznia 2018 - 10:50

Właśnie szykuję się do przygotowania szyszek z “dmuchanego” ryżu według świeżo podpatrzonego przepisu, też z daktylami zamiast krówek a tu podobny przepis, tylko z kaszą. To się chyba jakiś trend w przygotowywaniu słodkich przekąsek zaczyna zaznaczać 🙂

Odpowiedź
napiecyku 16 stycznia 2018 - 11:30

To prawda 🙂 Ja ogólnie jestem fanką kaszy jaglanej, stąd ten wybór 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz