Napój imbirowo – marchewkowy

Print Friendly
Lubię delikatnie cytrynowy, piekący smak imbiru. Na bazie imbiru, szczególnie zimą, często przygotowuję syropy  i inne dodatki do herbaty –  zobacz tutaj.
Dzisiaj zrobiłam zdrowy i rozgrzewający napój, przygotowany z naparu imbirowego i świeżego soku z marchewki. Jestem przekonana, że będę często do niego wracać, jest nie tylko zdrowy ale również pyszny. Do takiego napoju można dodać szczyptę korzennych przypraw, jeżeli lubicie 🙂
Napój delikatnie dosłodziłam miodem akacjowym. Napar imbirowy można przygotować wieczorem, a rano dodać go w ulubionej proporcji do marchewkowego soku i oczywiście wypić ze smakiem  🙂

Składniki / 3 porcje
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • plasterek cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta korzennych przypraw ( opcjonalnie )
  • 2 szkl. świeżego soku z marchewki
Imbir obieram i kroję na cienkie plasterki. Plasterki imbiru daję do szklanki, dodaję cytrynę. Imbir z cytryną zalewam gorącą wodą i zostawiam do przestudzenia.
Przestudzony napar, dosładzam miodem i rozlewam do wysokich szklanek. Każdą szklankę uzupełniam sokiem z marchewki, opcjonalnie można dodać korzenne przyprawy….pycha 🙂 Smacznego 🙂

komentarze 4

  1. mojamalakuchnia 16 stycznia 2018 at 16:05 Reply

    pyszne połączenie!

  2. Gotowanie...to proste ! 16 stycznia 2018 at 18:48 Reply

    Wspaniałe połączenie 🙂

  3. Magdalena 16 stycznia 2018 at 19:57 Reply

    porcja zdrowia 🙂

  4. Agnieszka Wieczorek 17 stycznia 2018 at 21:48 Reply

    Rewelacyjne połączenie <3 Koniecznie do wypróbowania!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *