Home Dania i dodatkiObiady Filet indyka z szynkowara

Filet indyka z szynkowara

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Domowa wędlina nie ma sobie równych, ma taki skład, jakiego oczekujemy. Nie jest nadmiernie nasączona wzmacniaczami smaku, substancjami stabilizującymi kwasowość czy konserwantami, które hamują rozwój pleśni i grzybów.
Jednym ze sposobów na domową wędlinę jest szynkowar, proste urządzenie, które składa się z pojemnika na mięso, sprężyny, która mocno kompresuje mięso i wieczka, Do kompletu dołączony jest mały termometr, do mierzenia temp. mięsa. Wypełniony szynkowar dajemy do większego garnka wypełnionego wodą i parzymy mięso w odpowiedniej temperaturze, przez odpowiedni czas.
Tym razem zrobiliśmy wędlinę z piersi indyka. Wyszedł spory kawałek dietetycznej, naprawdę pysznej, aromatycznej wędliny 🙂

Składniki
  • 1 kg. piersi z indyka
Marynata
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 łyżka papryki ( w połowie może być ostra )
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
Oraz
  • około 18 g soli peklowej lub zwykłej*
Składniki na marynatę mieszam. Mięso dokładnie myję, osuszam papierowym ręcznikiem i daję do miseczki. Dodaję marynatę, mięso dokładnie obtaczam w marynacie i daję do lodówki na 24 godziny.
Po 12 – stu godzinach, mięso nakłuwam na całej powierzchni ostrym widelczykiem ( u mnie mały widelczyk do serów ), obtaczam w marynacie i ponownie zostawiam na 12 godzin.
Po tym czasie mięso dokładnie nacieram solą peklową i daję do specjalnego woreczka ( z reguły kupuje się je z szynkowarem )
Do większego garnka leję wodę do wysokości szynkowara. Do garnka daję szynkowar z mięsem. Garnek stawiam na małym ogniu i kontroluję temperaturę wody. Woda powinna osiągnąć temperaturę 80 stopni Celcjusza.
W pokrywce jest mały otwór na termometr. Teraz termometr wbijam w mięso i parzę wędlinę do czasu, kiedy temperatura mięsa osiągnie 72 stopnie Celcjusza ( cały czas przy temperaturze wody 80 stopni ). Czasowo cała zabawa trwa od 1, 5 do 2 godzin.
Szynkowar wyciągam z wody i ściągam pokrywkę ze sprężyną. Mięso zostawiam w szynkowarze do wystudzenia. Wystudzone mięso wyciągam z szynkowara i z woreczka ( jeżeli używam )
Jeżeli studząc mięso zostawimy sprężynę, finalnie wędlina będzie bardziej sucha ( ja zwykle zostawiam, ponieważ wolę suche wędliny na kanapce ).
Uwagi* – Jestem laikiem w tym temacie, ale znalazłam kilka informacji, na temat bezpiecznej dla naszego zdrowia ilości soli peklowej. To 20 g mieszanki peklowej ( sól warzona 99, 5 % azotyn sodu 0, 5 % ) na 1 kg. mięsa. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj. Można oczywiście użyć zwykłej soli kuchennej, wędlina będzie nieco twardsza i krócej zachowa świeżość. Zachęcam do wypróbowania różnych opcji, również do mieszania mieszanki peklującej ze zwykłą solą.

DSC_4437

Powiązane posty

14 komentarzy

http://www.cleangoodfood.pl/ 18 stycznia 2018 - 17:24

Teść ma szynkowar i robi takie cuda. Chyba też się za to zabiorę, bo wędliny wychodzą naprawde super:)

Odpowiedź
napiecyku 18 stycznia 2018 - 17:31

To prawda, najlepsze wędliny wychodzą z szynkowara 🙂

Odpowiedź
Magdalena 18 stycznia 2018 - 20:12

idealnie wyszła!

Odpowiedź
Sosna 19 stycznia 2018 - 06:09

Smakowity 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 19 stycznia 2018 - 19:28

Smakowita wędlinka wyszła 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 21 stycznia 2018 - 09:45

nie tak dawno temu także kupiłam szynkowar i dopiero się go uczę 🙂 ale taka wędlina jest świetna! 🙂

Odpowiedź
napiecyku 21 stycznia 2018 - 11:11

Wypróbuj filet z indyka, wg. mnie to najlepsza wędlina do szynkowara 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 21 stycznia 2018 - 12:39

Cudownie się prezentuje! Taką wędlinę mogłabym jeść na bieżąco. Domowa, pyszna i o wiele zdrowsza od tej ze sklepu 🙂

Odpowiedź
Magda 22 stycznia 2018 - 10:43

Bardzo apetyczna wędlina, a do tego na pewno zdrowsza od sklepowej 🙂

Odpowiedź
Beti 22 stycznia 2018 - 11:12

Indyk wyszedł idealnie 🙂 Takie wędlinki są przepyszne 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 22 stycznia 2018 - 20:48

Takie domowe wędlinki są najlepsze 🙂

Odpowiedź
lama 28 grudnia 2020 - 15:20

A mnie się skończyły woreczki i nie wiem, gdzie je można kupić

Odpowiedź
napiecyku 28 grudnia 2020 - 17:39

Poszukaj na allegro 🙂

Odpowiedź
Aneta 21 września 2021 - 21:32

Sól peklowa potrzebuje czasu, żeby przereagować z mięsem. Nie wolno od razu przerabiać cieplnie. To nie jest tylko sól do smaku. Poczytajcie więcej o peklowaniu.

Odpowiedź

Zostaw komentarz