Filet indyka z szynkowara

Print Friendly
Domowa wędlina nie ma sobie równych, ma taki skład, jakiego oczekujemy. Nie jest nadmiernie nasączona wzmacniaczami smaku, substancjami stabilizującymi kwasowość czy konserwantami, które hamują rozwój pleśni i grzybów.
Jednym ze sposobów na domową wędlinę jest szynkowar, proste urządzenie, które składa się z pojemnika na mięso, sprężyny, która mocno kompresuje mięso i wieczka, Do kompletu dołączony jest mały termometr, do mierzenia temp. mięsa. Wypełniony szynkowar dajemy do większego garnka wypełnionego wodą i parzymy mięso w odpowiedniej temperaturze, przez odpowiedni czas.
Tym razem zrobiliśmy wędlinę z piersi indyka. Wyszedł spory kawałek dietetycznej, naprawdę pysznej, aromatycznej wędliny 🙂

Składniki
  • 1 kg. piersi z indyka
Marynata
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 łyżka papryki ( w połowie może być ostra )
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
Oraz
  • około 18 g soli peklowej lub zwykłej*
Składniki na marynatę mieszam. Mięso dokładnie myję, osuszam papierowym ręcznikiem i daję do miseczki. Dodaję marynatę, mięso dokładnie obtaczam w marynacie i daję do lodówki na 24 godziny.
Po 12 – stu godzinach, mięso nakłuwam na całej powierzchni ostrym widelczykiem ( u mnie mały widelczyk do serów ), obtaczam w marynacie i ponownie zostawiam na 12 godzin.
Po tym czasie mięso dokładnie nacieram solą peklową i daję do specjalnego woreczka ( z reguły kupuje się je z szynkowarem )
Do większego garnka leję wodę do wysokości szynkowara. Do garnka daję szynkowar z mięsem. Garnek stawiam na małym ogniu i kontroluję temperaturę wody. Woda powinna osiągnąć temperaturę 80 stopni Celcjusza.
W pokrywce jest mały otwór na termometr. Teraz termometr wbijam w mięso i parzę wędlinę do czasu, kiedy temperatura mięsa osiągnie 72 stopnie Celcjusza ( cały czas przy temperaturze wody 80 stopni ). Czasowo cała zabawa trwa od 1, 5 do 2 godzin.
Szynkowar wyciągam z wody i ściągam pokrywkę ze sprężyną. Mięso zostawiam w szynkowarze do wystudzenia. Wystudzone mięso wyciągam z szynkowara i z woreczka ( jeżeli używam )
Jeżeli studząc mięso zostawimy sprężynę, finalnie wędlina będzie bardziej sucha ( ja zwykle zostawiam, ponieważ wolę suche wędliny na kanapce ).
Uwagi* – Jestem laikiem w tym temacie, ale znalazłam kilka informacji, na temat bezpiecznej dla naszego zdrowia ilości soli peklowej. To 20 g mieszanki peklowej ( sól warzona 99, 5 % azotyn sodu 0, 5 % ) na 1 kg. mięsa. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj. Można oczywiście użyć zwykłej soli kuchennej, wędlina będzie nieco twardsza i krócej zachowa świeżość. Zachęcam do wypróbowania różnych opcji, również do mieszania mieszanki peklującej ze zwykłą solą.

DSC_4437

komentarzy 11

  1. http://www.cleangoodfood.pl/ 18 stycznia 2018 at 17:24 Reply

    Teść ma szynkowar i robi takie cuda. Chyba też się za to zabiorę, bo wędliny wychodzą naprawde super:)

    • napiecyku 18 stycznia 2018 at 17:31 Reply

      To prawda, najlepsze wędliny wychodzą z szynkowara 🙂

  2. Magdalena 18 stycznia 2018 at 20:12 Reply

    idealnie wyszła!

  3. Sosna 19 stycznia 2018 at 06:09 Reply

    Smakowity 🙂

  4. Gotowanie...to proste ! 19 stycznia 2018 at 19:28 Reply

    Smakowita wędlinka wyszła 🙂

  5. Ania - Fabryka Pomysłów 21 stycznia 2018 at 09:45 Reply

    nie tak dawno temu także kupiłam szynkowar i dopiero się go uczę 🙂 ale taka wędlina jest świetna! 🙂

    • napiecyku 21 stycznia 2018 at 11:11 Reply

      Wypróbuj filet z indyka, wg. mnie to najlepsza wędlina do szynkowara 🙂

  6. Agnieszka Wieczorek 21 stycznia 2018 at 12:39 Reply

    Cudownie się prezentuje! Taką wędlinę mogłabym jeść na bieżąco. Domowa, pyszna i o wiele zdrowsza od tej ze sklepu 🙂

  7. Magda 22 stycznia 2018 at 10:43 Reply

    Bardzo apetyczna wędlina, a do tego na pewno zdrowsza od sklepowej 🙂

  8. Beti 22 stycznia 2018 at 11:12 Reply

    Indyk wyszedł idealnie 🙂 Takie wędlinki są przepyszne 🙂

  9. Joanna Ł 22 stycznia 2018 at 20:48 Reply

    Takie domowe wędlinki są najlepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *