Home Kuchnie świataKuchnia włoska i bałkańska Zupa pomidorowa z tortellini

Zupa pomidorowa z tortellini

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Tortellini to maleńkie, włoskie pierożki z nadzieniem serowym, szpinakowym i mięsnym. Ciasto jest bardzo delikatne, podobnie farsz. Dość prostą zupę z marchewką, cebulą i pomidorami, wystarczy zmiksować na krem i osobno ugotować ulubione włoskie tortellini. Zupa jest bardzo pożywna i sycąca, doprawiłam ją czosnkiem, lubczykiem i bazylią 🙂

         Składniki
  • 1/2 l bulionu
  • 500 g naturalnego przecieru pomidorowego zobacz tutaj lub pomidory ze słoika zobacz tutaj
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżka suszonego lubczyku i bazylii
  • 300 g ulubionego tortellini
  • 3 łyżki świeżo posiekanej bazylii
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia
Tortellini gotuję wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzam i przelewam zimną wodą.
Marchewkę i cebulę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekam.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojone warzywa i czosnek. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy cebula odparuje wodę.
Do gorącego bulionu dodaję warzywa, całość gotuję 10 minut na małym ogniu i miksuję na krem.
Dodaję suszone zioła i gotuję jeszcze około 5 minut. Gotową zupę doprawiam do smaku.
Tuż przed podaniem, do zupy daję tortellini i chwilę całość podgrzewam, dodaję posiekaną bazylię. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

6 komentarzy

Agnieszka Wieczorek 6 grudnia 2017 - 17:48

Super pomysł na dodatek do pomidorowej. Wygląda mega apetycznie 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 6 grudnia 2017 - 18:33

Pyszny pomysł na pomidorówkę 🙂

Odpowiedź
Ania 6 grudnia 2017 - 19:01

Zjadłabym porcyjkę 🙂 Pysznie się prezentuje 🙂

Odpowiedź
Magdalena 6 grudnia 2017 - 20:04

bardzo sycąca zupka 🙂

Odpowiedź
Megly 8 grudnia 2017 - 13:26

Tak, jak już pisałam nieraz uwielbiam tortellini! Podoba mi się idea takiej zupki treściwszej.
Podana jest ślicznie i na pewno jest smaczna.
Czarujesz przepiękne wspaniałości.
Pozdrowionka piątkowe 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 10 grudnia 2017 - 16:17

ciekawe urozmaicenie do pomidorowej 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz