Home Kuchnie świataKuchnia staropolska Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Gęsta, esencjonalna zupa gulaszowa z białą cebulą, papryką, pomidorami i ziemniakami. Na początku przygotowuję gulasz wieprzowy na smażonej wędzonej papryce i białej cebuli. Smażę również świeżą paprykę i ziemniaki. Na koniec wszystko ląduje w jednym garnku. Zupa bardzo pożywna i odżywczo wartościowa. Można ją przygotować w większym garnku, na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej 🙂

Składniki
  • 550 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 biała cebula pokrojona w piórka
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 papryki czerwona i zielona pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • spora szczypta papryczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • masło lub olej klarowane do smażenia
  • 1 i 1/2 litra gorącej wody lub bulionu
  • garść świeżo posiekanego koperku
Na dużej patelni rozgrzewam masło, dodaję paprykę wędzoną, chili i cebulę, wszystko mieszam i smażę do czasu, kiedy cebula odparuje wodę.
Dodaję mięso pokrojone w kostkę, mieszam i nadal smażę do zrumienienia. Dolewam dwie szklanki wody i duszę na małym ogniu pod przykryciem, około 40 minut.
Gulasz przelewam do garnka z gorącym bulionem lub z wodą i nadal gotuję.
Na tej samej patelni ponownie smażę ziemniaki, paprykę i marchewkę, kiedy warzywa delikatnie się zrumienią, dodaję do zupy.
Zupę gotuję na małym ogniu kolejne 40 minut. Pod koniec gotowania dodaję 1/2 szklanki przecieru pomidorowego.
Całość doprawiam do smaku. Dodaję garść świeżo posiekanego koperku. Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

16 komentarzy

Agnieszka Wieczorek 3 listopada 2017 - 17:42

Idealna! U mnie w domu niewiele by na drugi dzień zostało 🙂

Odpowiedź
Anka 3 listopada 2017 - 18:03

Dziś już nie, ale jutro wjedzie na mój stół, taka zupka gulaszowa 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 3 listopada 2017 - 19:39

Mo je mężowe by było zachwycone taką zupką, może mu kiedyś taką zrobię 😉 😀

Odpowiedź
Megly 3 listopada 2017 - 19:57

Bardzo pysznie się zapowiada.
Po prostu uwielbiam zupy gulaszowe, więc się piszę.
Pycha, ach uwielbiam! …i to jeszcze jak.
Pozdrawiam ciepło 🙂

Odpowiedź
Magdalena 3 listopada 2017 - 20:29

na chłody idealna 🙂

Odpowiedź
Zuza 3 listopada 2017 - 22:01

idealna na jesienne dni 🙂

Odpowiedź
Ania 3 listopada 2017 - 22:37

Jedna z lepszych zup 🙂 Pyszna i rozgrzewająca 🙂

Odpowiedź
Łukasz 3 listopada 2017 - 22:55

Na tę pogodę wprost idealna! 🙂

Odpowiedź
Amanda Butik z Przepisami 4 listopada 2017 - 09:48

Idealna na rozgrzanie w taką jesienną pogodę 🙂

Odpowiedź
Marzena 4 listopada 2017 - 17:20

Takie zupki to ja lubię najbardziej 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 5 listopada 2017 - 09:05

To idealna zupa na jesienną słotę i chłody. Dawno jej nie robiłam. Chyba już czas.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 5 listopada 2017 - 14:14

Zupa z tyloma składnikami jest najlepsza 🙂 Mix smaków 😀

Odpowiedź
Joanna Ł 6 listopada 2017 - 19:06

Jak ja ją uwielbiam, pyszotka 🙂

Odpowiedź
piegusek 6 listopada 2017 - 20:57

idealna zupa na jesień:) mniam:)

Odpowiedź
Kobieta po 30 7 listopada 2017 - 09:54

Rozgrzewająca i treściwa 🙂 Idealna

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 10 listopada 2017 - 14:13

wspaniała zupa na jesień, by się rozgrzać 😀

Odpowiedź

Zostaw komentarz