Zupa gulaszowa

Print Friendly
Gęsta, esencjonalna zupa gulaszowa z białą cebulą, papryką, pomidorami i ziemniakami. Na początku przygotowuję gulasz wieprzowy na smażonej wędzonej papryce i białej cebuli. Smażę również świeżą paprykę i ziemniaki. Na koniec wszystko ląduje w jednym garnku. Zupa bardzo pożywna i odżywczo wartościowa. Można ją przygotować w większym garnku, na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej 🙂

Składniki
  • 550 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 biała cebula pokrojona w piórka
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 papryki czerwona i zielona pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • spora szczypta papryczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • masło lub olej klarowane do smażenia
  • 1 i 1/2 litra gorącej wody lub bulionu
  • garść świeżo posiekanego koperku
Na dużej patelni rozgrzewam masło, dodaję paprykę wędzoną, chili i cebulę, wszystko mieszam i smażę do czasu, kiedy cebula odparuje wodę.
Dodaję mięso pokrojone w kostkę, mieszam i nadal smażę do zrumienienia. Dolewam dwie szklanki wody i duszę na małym ogniu pod przykryciem, około 40 minut.
Gulasz przelewam do garnka z gorącym bulionem lub z wodą i nadal gotuję.
Na tej samej patelni ponownie smażę ziemniaki, paprykę i marchewkę, kiedy warzywa delikatnie się zrumienią, dodaję do zupy.
Zupę gotuję na małym ogniu kolejne 40 minut. Pod koniec gotowania dodaję 1/2 szklanki przecieru pomidorowego.
Całość doprawiam do smaku. Dodaję garść świeżo posiekanego koperku. Smacznego 🙂

 

 

komentarzy 16

  1. Agnieszka Wieczorek 3 listopada 2017 at 17:42 Reply

    Idealna! U mnie w domu niewiele by na drugi dzień zostało 🙂

  2. Anka 3 listopada 2017 at 18:03 Reply

    Dziś już nie, ale jutro wjedzie na mój stół, taka zupka gulaszowa 🙂

  3. Gotowanie...to proste ! 3 listopada 2017 at 19:39 Reply

    Mo je mężowe by było zachwycone taką zupką, może mu kiedyś taką zrobię 😉 😀

  4. Megly 3 listopada 2017 at 19:57 Reply

    Bardzo pysznie się zapowiada.
    Po prostu uwielbiam zupy gulaszowe, więc się piszę.
    Pycha, ach uwielbiam! …i to jeszcze jak.
    Pozdrawiam ciepło 🙂

  5. Magdalena 3 listopada 2017 at 20:29 Reply

    na chłody idealna 🙂

  6. Zuza 3 listopada 2017 at 22:01 Reply

    idealna na jesienne dni 🙂

  7. Ania 3 listopada 2017 at 22:37 Reply

    Jedna z lepszych zup 🙂 Pyszna i rozgrzewająca 🙂

  8. Łukasz 3 listopada 2017 at 22:55 Reply

    Na tę pogodę wprost idealna! 🙂

  9. Amanda Butik z Przepisami 4 listopada 2017 at 09:48 Reply

    Idealna na rozgrzanie w taką jesienną pogodę 🙂

  10. Marzena 4 listopada 2017 at 17:20 Reply

    Takie zupki to ja lubię najbardziej 🙂

  11. Królowa Karo 5 listopada 2017 at 09:05 Reply

    To idealna zupa na jesienną słotę i chłody. Dawno jej nie robiłam. Chyba już czas.

  12. Angelika i Monika (Candy Pandas) 5 listopada 2017 at 14:14 Reply

    Zupa z tyloma składnikami jest najlepsza 🙂 Mix smaków 😀

  13. Joanna Ł 6 listopada 2017 at 19:06 Reply

    Jak ja ją uwielbiam, pyszotka 🙂

  14. piegusek 6 listopada 2017 at 20:57 Reply

    idealna zupa na jesień:) mniam:)

  15. Kobieta po 30 7 listopada 2017 at 09:54 Reply

    Rozgrzewająca i treściwa 🙂 Idealna

  16. Ania - Fabryka Pomysłów 10 listopada 2017 at 14:13 Reply

    wspaniała zupa na jesień, by się rozgrzać 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *