Home Na słodkoDesery Lekkie placuszki łotewskie z jabłkami

Lekkie placuszki łotewskie z jabłkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jakiś czas temu, zobaczyłam ciekawy przepis na łotewskie naleśniki, coś między naszymi naleśnikami i racuchami. Ciasto jest jednak dużo delikatniejsze, ponieważ jest w nim mniej mąki, a jabłka są dodane w formie wiórek. Z ciasta formowałam małe placki i smażyłam na patelni z minimalną ilością tłuszczu.
Podajemy jeszcze ciepłe, sprawdzą się na słodki deser dla maluchów, albo dodatek do obiadu. Podajemy z płynnym miodem akacjowym, syropem klonowym lub daktylowym 🙂

 

Składniki

  • 3 jajka ( osobno żółtka i białka )
  • 250 ml kwaśnej śmietanki 
  • 125 ml mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 160 g mąki
  • 1 stołowa łyżka cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli
  • 2 średnie jabłka starte na dużych oczkach na wiórki 
  • olej roślinny do smarowania patelni 
Do podania – miód, syrop klonowy lub daktylowy
W wysokiej misce dokładnie ubijam żółtka, śmietanę, mleko, cukier i ocet. Można to zrobić za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
Dodaję mąkę i sodę, ponownie wszystko ubijam.
Białka ubijam osobno ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do ciasta dodaję starte jabłka i pianę ubitą z białek. Wszystko delikatnie ale dokładnie mieszam.
Dno rozgrzanej patelni smaruję cienką warstwą oleju, łyżką nakładam porcje ciasta.
Placuszki piekę z każdej strony na rumiano. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

11 komentarzy

Magdalena 10 listopada 2017 - 20:06

na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedź
Ania 10 listopada 2017 - 21:15

Wygląda tak, że aż ślinka leci 🙂 Pyszności 🙂

Odpowiedź
Ada 11 listopada 2017 - 13:21

Super placuszki 🙂 Zapraszam do konkursu na przepisy z jabłkami https://cookpad.com/pl/konkursy/228-przepisy-z-jablkami

Odpowiedź
Magda 11 listopada 2017 - 16:43

Bardzo apetyczne, chętnie bym spróbowała 🙂

Odpowiedź
Megly 11 listopada 2017 - 19:36

Jak to wygląda! Placuszki na medal.
Smak na pewno doskonały w każdym calu.
Podziwiam, bo na pewno smakują rewelacyjnie.
Trzeba wypróbować.
Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedź
Agnieszka​ Wieczorek 12 listopada 2017 - 12:25

Muszą być pyszne i delikatne 🙂 Na pewno takie kiedyś przygotuję 🙂

Odpowiedź
Gotowanie...to proste ! 12 listopada 2017 - 18:51

Pycha 😀

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 13 listopada 2017 - 09:36

bardzo ciekawe placuszki 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 listopada 2017 - 15:27

Zjadłybyśmy je z chęcią teraz… na obiad 😛

Odpowiedź
Joanna Ł 13 listopada 2017 - 17:38

Myyy, pyszotki, częstuję się jednym 🙂

Odpowiedź
Beti 16 listopada 2017 - 10:57

Pyszne te placuszki 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz