Jesienna pieczeń z dynią i porem

Print Friendly
Pierwszy przepis z serii „Przepisy z szuflady” z olejem Kujawki. Bardzo prosta i ciekawa receptura, na pieczeń z dodatkiem jesiennych warzyw – dyni, marchewki i pora. Pieczeń smakuje wybornie, ma lekko słodki, warzywny smak, przełamany delikatnie pikantną, ostrą papryczką. 
Pieczeń smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Kawałek pieczeni można podać na talerzu np. z sałatką jarzynową, a nietypowy kolor i smak na pewno oczaruje gości i domowników 🙂

 

 Czas przygotowania – 35 minut     Czas pieczenia – 60 minut     Łączny czas – 95 minut
                                                                             Składniki
  • 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 500 g dyni hokkaido ( 1/2 małej dyni )
  • 1/3 pora ( tylko jasna i jasno zielona część )
  • 1 mniejsza marchewka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej lub mąki razowej
  • 4 łyżki oleju Kujawski – ostra papryczka, bazylia, pomidor
  • łyżeczka suszonego tymianku lub majeranku
  • sól i pieprz
Dynię obieram i usuwam pestki, miąższ ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieram i również ścieram na dużych oczkach. Z pora usuwam wierzchnie liście i kroję na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju Kujawski – ostra papryczka, bazylia, pomidor. Dodaję warzywa, wszystko smażę mieszając, około 1-2 minuty. Odstawiam do przestudzenia.
Do mięsa dodaję jajka, bułkę tartą lub mąkę razową, przyprawy i schłodzone warzywa. Wszystko dokładnie mieszam drewnianą łyżką lub dłonią.
Podłużną blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Do blaszki wkładam masę mięsno – warzywną. Wierzch delikatnie ubijam dłonią.
Pieczeń daję do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę około 60 minut, do czasu, kiedy wierzch mocno się przyrumieni. Gotową pieczeń odstawiam do przestudzenia. Doskonale smakuje również na ciepło 🙂 Smacznego 🙂

 

 

komentarzy 10

  1. Gotowanie...to proste ! 20 listopada 2017 at 19:19 Reply

    Wygląda smakowicie 🙂

  2. Magdalena 20 listopada 2017 at 21:40 Reply

    wspaniała 😉

  3. Ania 20 listopada 2017 at 22:27 Reply

    Bardzo apetycznie wygląda ta pieczeń 🙂 Chętnie bym zjadła 🙂

  4. Joanna Ł 21 listopada 2017 at 12:03 Reply

    Pyyyszna propozycja 🙂

  5. Megly 21 listopada 2017 at 13:18 Reply

    Jaka przepyszna pieczeń!
    Właśnie na taką mam ochotę.
    Super! Muszę koniecznie wypróbować 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  6. Agnieszka Wieczorek 21 listopada 2017 at 17:05 Reply

    Na taki pomysł bym nie wpadała 🙂 Pieczeń zapowiada się przepysznie i super wygląda 🙂
    P.S. Zapraszam do mnie na bloga na zapachowy konkurs 🙂

  7. mojamalakuchnia 23 listopada 2017 at 15:44 Reply

    wspaniała pieczeń, chętnie bym zjadła! <3

  8. Ania-Fabryka Pomysłów 26 listopada 2017 at 16:34 Reply

    Ma uroczy kolorek od tej dyni 🙂

  9. Beti 27 listopada 2017 at 14:09 Reply

    Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂

  10. Łukasz 29 listopada 2017 at 19:27 Reply

    Wygląda bardzo smakowice 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *