Home Dania i dodatkiObiady Jesienna pieczeń z dynią i porem

Jesienna pieczeń z dynią i porem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Pierwszy przepis z serii “Przepisy z szuflady” z olejem Kujawki. Bardzo prosta i ciekawa receptura, na pieczeń z dodatkiem jesiennych warzyw – dyni, marchewki i pora. Pieczeń smakuje wybornie, ma lekko słodki, warzywny smak, przełamany delikatnie pikantną, ostrą papryczką. 
Pieczeń smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Kawałek pieczeni można podać na talerzu np. z sałatką jarzynową, a nietypowy kolor i smak na pewno oczaruje gości i domowników 🙂

 

 Czas przygotowania – 35 minut     Czas pieczenia – 60 minut     Łączny czas – 95 minut
                                                                             Składniki
  • 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej
  • 500 g dyni hokkaido ( 1/2 małej dyni )
  • 1/3 pora ( tylko jasna i jasno zielona część )
  • 1 mniejsza marchewka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej lub mąki razowej
  • 4 łyżki oleju Kujawski – ostra papryczka, bazylia, pomidor
  • łyżeczka suszonego tymianku lub majeranku
  • sól i pieprz
Dynię obieram i usuwam pestki, miąższ ścieram na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieram i również ścieram na dużych oczkach. Z pora usuwam wierzchnie liście i kroję na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju Kujawski – ostra papryczka, bazylia, pomidor. Dodaję warzywa, wszystko smażę mieszając, około 1-2 minuty. Odstawiam do przestudzenia.
Do mięsa dodaję jajka, bułkę tartą lub mąkę razową, przyprawy i schłodzone warzywa. Wszystko dokładnie mieszam drewnianą łyżką lub dłonią.
Podłużną blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Do blaszki wkładam masę mięsno – warzywną. Wierzch delikatnie ubijam dłonią.
Pieczeń daję do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę około 60 minut, do czasu, kiedy wierzch mocno się przyrumieni. Gotową pieczeń odstawiam do przestudzenia. Doskonale smakuje również na ciepło 🙂 Smacznego 🙂

 

 

Powiązane posty

11 komentarzy

Gotowanie...to proste ! 20 listopada 2017 - 19:19

Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedź
Magdalena 20 listopada 2017 - 21:40

wspaniała 😉

Odpowiedź
Ania 20 listopada 2017 - 22:27

Bardzo apetycznie wygląda ta pieczeń 🙂 Chętnie bym zjadła 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 21 listopada 2017 - 12:03

Pyyyszna propozycja 🙂

Odpowiedź
Megly 21 listopada 2017 - 13:18

Jaka przepyszna pieczeń!
Właśnie na taką mam ochotę.
Super! Muszę koniecznie wypróbować 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 21 listopada 2017 - 17:05

Na taki pomysł bym nie wpadała 🙂 Pieczeń zapowiada się przepysznie i super wygląda 🙂
P.S. Zapraszam do mnie na bloga na zapachowy konkurs 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 23 listopada 2017 - 15:44

wspaniała pieczeń, chętnie bym zjadła! <3

Odpowiedź
Ania-Fabryka Pomysłów 26 listopada 2017 - 16:34

Ma uroczy kolorek od tej dyni 🙂

Odpowiedź
Beti 27 listopada 2017 - 14:09

Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedź
Łukasz 29 listopada 2017 - 19:27

Wygląda bardzo smakowice 😉

Odpowiedź
iza 9 marca 2018 - 17:53

ale fajna; zapisuję i zrobię

Odpowiedź

Zostaw komentarz