Syrop miodowo – imbirowy

Print Friendly
W jesiennej diecie warto uwzględnić imbir, miód i owoce cytrusowe. Imbir i miód, mają działanie  bakteriobójcze i przeciwbólowe,  rozgrzewają i chronią nasze drogi oddechowe przed rozwojem infekcji. Zaś owoce cytrusowe to bogactwo witaminy C, która również stoi na straży naszej odporności, regeneruje i pomaga zwalczać infekcje. Jeżeli nie dość Wam wrażeń smakowych, możecie dodać zioła i przyprawy, wzmacniające odporność np.tymianek lub goździki 🙂
Wyżej opisane składniki, wystarczy pokroić na mniejsze kawałki i dodać miód, otrzymamy cudowny eliksir, który dodany do przestudzonej herbaty, będzie chronił nas przed jesiennymi infekcjami. Jeżeli dodamy miód ze spadzi iglastej lub liściastej, syrop będzie miał bardziej ostry, wyrazisty smak. Jeżeli użyjemy łagodnego miodu akacjowego lub rzepakowego, będzie dominował smak cytrusów i imbiru. Taki syrop dobrze się przechowuje w lodówce, nawet do dwóch tygodni 🙂

Składniki

  • 400 g korzenia imbiru
  • 1/4 pomarańczy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka goździków
  • 6 – 7 łyżek naturalnego miodu
Imbir obieram i kroję na plasterki lub mniejsze kawałki. Podobnie postępuję z cytryną i pomarańczą.
Czysty i wyparzony słoiczek o pojemności około 400 ml. napełniam warstwowo cytrusami i imbirem. Warstwy przekładam miodem.
Goździki daję na małą patelnię i podgrzewam, kiedy przyprawa uwolni swój aromat dodaję do reszty składników.
Wszystko delikatnie mieszam i odstawiam. Po kilku godzinach owoce i imbir puszczą sok, a mieszanka zrobi się bardziej płynna.
Do lekko przestudzonej herbaty ( czarna, ziołowa, owocowa ) lub wody dodajemy jedną – dwie łyżeczki mikstury razem z kawałkami imbiru i cytrusów. Smacznego 🙂

 

 

komentarzy 10

  1. Gotowanie...to proste ! 23 października 2017 at 19:49 Reply

    Świetny pomysł, uwielbiam imbir i taki syrop dolewałabym do herbatki czy wody nagminnie 😉

  2. Magdalena 23 października 2017 at 20:11 Reply

    samo zdrowie:)

  3. Ania 23 października 2017 at 20:26 Reply

    Pyszny syrop 🙂 Bardzo zdrowy 🙂

  4. Megly 24 października 2017 at 08:18 Reply

    To bardzo ostatnio popularny smak – imbir.
    Super. Chciałabym móc się przekonać czy dla mnie.
    Wydaje mi się, że by mi się spodobał ten syropek.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  5. Marzena 24 października 2017 at 18:53 Reply

    Kochana samo zdrowie 🙂 moje ulubione jesienne smaki 🙂

  6. Madame Malonka 24 października 2017 at 19:02 Reply

    Zastanawiam sie, czym mogłabym zastąpić imbir. Wiem, że to już nie to samo, ale napój wygląda bardzo ładnie, a z imbirem nie przepadamy za sobą 🙂

    • napiecyku 24 października 2017 at 19:48 Reply

      Trudno zastąpić imbir, może czosnek, albo cebula, ale to już zupełnie inny smak 🙂

  7. zjedz_mnie 26 października 2017 at 08:54 Reply

    Taką miksturę to ja mogę cały czas do herbatki dodawać, uwielbiam imbir:)

  8. mojamalakuchnia 26 października 2017 at 09:07 Reply

    wspaniały syrop! <3

  9. Ania-Fabryka Pomysłów 29 października 2017 at 10:06 Reply

    wspaniały syrop na poprawienie odporności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *