Domowy budyń waniliowy

Print Friendly
Pyszny budyń o wyjątkowym smaku prawdziwej wanilii. W czasie kiedy jedna część mleka się gotuje, do drugiej części dodaję mąkę z cukrem i żółtkiem. Po połączeniu części mleka, do kremowej masy dodaję łyżeczkę masła i najważniejszy składnik deseru, naturalny ekstrakt waniliowy z ziarenkami – zobacz tutaj. Ekstrakt na gęstą konsystencje i bardzo intensywny zapach wanilii. Doskonale się sprawdza w sernikach, deserach jogurtowych, tiramisu, panna cotta, budyniach, masach maślanych i z mascarpone. Polecam bardzo na zwykłe i na wyjątkowe okazje 🙂

Składniki / 3 osoby
350 ml. mleka stawiam na małym ogniu. Resztę zimnego mleka przelewam do wysokiej miseczki, dodaję przesianą mąkę, cukier i żółtko. Wszystko dokładnie mieszam rózgą kuchenną.
Mleko z mąką wolno przelewam do gorącego, ale nie wrzącego mleka. Wszystko ponownie intensywnie mieszam rózgą kuchenną, na końcu dodaję łyżeczkę masła i ekstrakt waniliowy.
Masę krótko gotuję cały czas mieszając, na bardzo małym ogniu, uważając żeby się nie przypaliła.
Gorący budyń przelewam do miseczek lub pucharków.
Można dodać ulubiony sok owocowy, jednak jeżeli chcecie się rozkoszować prawdziwym waniliowym smakiem, proponuję spróbować deseru bez dodatków 🙂

 

komentarzy 10

  1. Gotowanie...to proste ! 19 października 2017 at 19:10 Reply

    Zjadła bym taki domowy budyń 😀

  2. Megly 19 października 2017 at 19:45 Reply

    Wydaje mi się, że w smaku jest przepyszny.
    Naprawdę świetna propozycja.
    Zdecydowanie – do przetestowania przepis 🙂
    Pozdrawiam ciepło 🙂

  3. Magdalena 19 października 2017 at 20:30 Reply

    domowy budyń nie ma sobie równych:)

  4. Ania 20 października 2017 at 07:13 Reply

    Pyszny budyń 🙂 Domowy najlepszy 🙂

  5. Marzena 20 października 2017 at 19:10 Reply

    Cudowny deser 🙂

  6. Królowa Karo 21 października 2017 at 14:37 Reply

    Uwielbiam budyń! Junior niestety nie podziela moich upodobań.

  7. Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 października 2017 at 10:56 Reply

    Bardzo lubimy dodawać ekstrakt waniliowy do kremów i budyniów ale mamy innej firmy 🙂 Ciekawi nas ten.

  8. Ania - Fabryka Pomysłów 22 października 2017 at 16:05 Reply

    domowy budyń smakuje wybornie 🙂

  9. Agnieszka​ Wieczorek 22 października 2017 at 18:07 Reply

    Ojej! Budyń mogłabym jeść na bieżąco, a taki domowy to już w ogóle raj dla podniebienia 🙂

  10. mojamalakuchnia 23 października 2017 at 15:21 Reply

    wspaniały budyń <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *