Czekolada matcha

Print Friendly
Matcha, to szczególny rodzaj japońskiej zielonej herbaty, produkowanej ze sproszkowanych liści. Krzewy herbaciane w ostatniej fazie wzrostu są ocieniane bambusowymi matami. Ten proces powoduje, że w liściach wytwarza się więcej aminokwasów, przez co napar jest delikatnie słodki i bardziej aromatyczny.
W zależności od jakości liści i procesów produkcji, są dwa rodzaje matchy – do słynnej japońskiej ceremonii picia herbaty i do wyrobów cukierniczych. Dodać należy, że trudno o lepszy naturalny barwnik, który łatwo barwi na zielono ciasteczka, kremy, lody, koktajle i serniki 🙂
Ja dodałam herbatę matcha – zobacz tutaj do białej czekolady, na wierzch wysypałam garść posiekanych orzechów. Otrzymałam wyjątkową, zdrową, zieloną czekoladę o ciekawym, głębokim smaku :)

Składniki
  • 200 g białej, dobrej jakości czekolady
  • 1 -2 płaskie łyżki herbaty matha ( w zależności od natężenia smaku i koloru )
  • garść posiekanych orzechów ( mogą być suszone owoce, ulubione bakalie )
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
Czekoladę połamałam na małe kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej (dałam do małej miseczki, a miseczkę do połowy zanurzyłam z gorącej wodzie )
Herbaciany proszek dałam do śmietanki i dokładnie rozprowadziłam za pomocą mieszadełka do ubijania mleczka. Herbacianą śmietankę, dodałam do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszałam rózgą kuchenną.
Na papierze do pieczenia, rozlałam czekoladę, formując kształt prostokąta. Na wierzch wysypałam orzechy. Czekoladę dałam do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotową czekoladę, kroimy na kawałki, przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku. Smacznego 🙂

                             Herbata matcha ze sklepu Kuchnie Świata – zobacz tutaj

 

komentarzy 12

  1. Zuza 6 października 2017 at 18:14 Reply

    wow, rewelacyjna!

  2. Magdalena 6 października 2017 at 20:11 Reply

    koniecznie spróbuję 🙂

  3. Agnieszka Wieczorek 6 października 2017 at 20:56 Reply

    Wow! Genialna czekolada! Mus mieć rewelacyjny smak 🙂

  4. Ania 6 października 2017 at 23:01 Reply

    Musze wypróbować 🙂 Zapowiada się pysznie 🙂

  5. Gotowanie...to proste ! 6 października 2017 at 23:15 Reply

    Skosztowałabym takiej czekolady 🙂

  6. Joanna Ł 7 października 2017 at 11:37 Reply

    Bardzo pyszna propozycja Małgosiu 🙂

  7. marcelina 7 października 2017 at 12:43 Reply

    Ta czekolada nie dość, że ma fajny kolor to jeszcze przepysznie się prezentuje. Na poprawę humoru i jesienną chandrę byłaby dobrym lekarstwem 😉

  8. czynnikipierwszecom 7 października 2017 at 12:51 Reply

    jestem ciekawa smaku! <3 genialna sprawa

  9. Natalie 7 października 2017 at 14:08 Reply
  10. Megly 7 października 2017 at 17:21 Reply

    Ach, takie przekąski to ja lubię.
    Świetna! Bardzo mi się podoba.
    Doskonale się prezentuje. Bardzo apetycznie.
    Pozdrowionka weekendowe 🙂

  11. Angelika i Monika (Candy Pandas) 8 października 2017 at 20:17 Reply

    Wygląda pięknie ale matcha w słodyczach nas nie przekonuje. Jednak i tak byśmy chętnie spróbowały 🙂

  12. Ania - Fabryka Pomysłów 9 października 2017 at 07:19 Reply

    ale ma fajny kolorek! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *