Płatki owsiane na mleku roślinnym

Print Friendly
Jeżeli płatki owsiane, to koniecznie z owocami i bakaliami. Najbardziej lubimy z bananem, jabłkami i z migdałami. Do tak zdrowej i pożywnej porcji, nie ma potrzeby dodawać cukru. Najlepszy będzie miód, syrop klonowy lub daktylowy. Po przebudzeniu, zalewam płatki gorącym mlekiem i po pięciu minutach cieszę się miseczką pysznej owsianki 🙂

Składniki / 1 porcja
  • 1/2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
  • około 3/4 szkl. mleka roślinnego lub krowiego
  • 1/2 banana pokrojonego na plasterki
  • kilka winogron pokrojonych na plasterki
  • kilka migdałów pociętych na większe kawałki
  • syrop daktylowy
Mleko podgrzewam, ale nie zagotowuję. Wyjątek stanowi świeże mleko krowie, które należy zagotować.
Płatki w szklance, zalewam mlekiem do 1 cm wysokości ponad powierzchnię płatków , mieszam i odstawiam na 5 – 10 minut.
Napęczniałe płatki przekładam do miseczki, dodaję owoce, posiekane migdały. Całość skropiłam syropem daktylowym ( 1-2 łyżki ). Smacznego 🙂
Do owsianki można dodać owoce suszone, zamiast syropu daktylowego, dodać miód lub syrop klonowy.

 

 

komentarzy 11

  1. Magdalena 11 września 2017 at 19:51 Reply

    pyszne śniadanko 🙂

  2. Joanna Ł 11 września 2017 at 20:57 Reply

    Pyszna propozycja 🙂 mniam 🙂

  3. Ania 11 września 2017 at 21:30 Reply

    Bardzo lubię płatki owsiane. Obowiązkowo z owocami 🙂 Pycha!

  4. Ania - Fabryka Pomysłów 12 września 2017 at 07:07 Reply

    smakowicie podana owsianka! 🙂

  5. Megly 12 września 2017 at 10:31 Reply

    Bardzo pięknie się prezentuje.
    Ależ Ty masz ciekawe pomysły zawsze!
    Nie brakuje tu inspiracji.
    Wszystko zawsze bardzo apetyczne.
    Podoba mi się taka owsianka! 🙂 Zjem chętnie.
    Miłego dnia!
    Pozdrawiam 🙂

  6. BEATA REDZIMSKA 12 września 2017 at 16:48 Reply

    Ja wlasnie, gdzie tylko moge zastepuje mleko krowie, mlekiem roslinnym, najlepiej ryzowym, albo migdalowym. Pozdrawiam serdecznie Beata

  7. Angelika i Monika (Candy Pandas) 12 września 2017 at 17:02 Reply

    Takim śniadaniem, drugim śniadaniem a nawet deserem nie pogardzimy 🙂

  8. Natalie 12 września 2017 at 17:48 Reply
  9. Agnieszka Wieczorek 12 września 2017 at 22:18 Reply

    Idealna propozycja na pyszne śniadanie 🙂

  10. Kobieta po 30 14 września 2017 at 08:44 Reply

    uwielbiam i też dodaję miód. 🙂 mogę jeść co…drugi dzień 🙂

  11. mojamalakuchnia 14 września 2017 at 15:31 Reply

    uwielbiam płatki owsiane <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *