Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Fasolka szparagowa w sezamowej panierce

Fasolka szparagowa w sezamowej panierce

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Fasolka szparagowa nie jest trudna, ani wymagająca w uprawie. W ogródku sieję ją zwykle dwa razy,  w maju i w lipcu. Drugi zbiór właśnie się kończy, fasolę tym razem ugotowałam i podałam w panierce z delikatnie zmielonego sezamu. Taka fasolka jest bardzo sycąca, pożywna i zdrowa. Można ją podać na samodzielne danie np. z jajkiem sadzonym lub jako dodatek do obiadu 🙂

Składniki
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 3/4 filiżanki nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • oliwa
Z fasolki odcinam końce i gotuję około 8 minut z łyżeczką soli. Miękką fasolkę odcedzam.
Nasiona krótko mielę, rozdrabniając je na gruboziarnistą mączkę.
Na rozgrzaną patelnię daję ziarna sezamu, prażę je mieszając, do czasu kiedy się lekko przyrumienią. Sezam odkładam na talerzyk.
Na tej samej patelni podgrzewam oliwę, dodaję zgniecione ząbki czosnku, zioła i sezam. Wszystko krótko podgrzewam i dodaję fasolkę.
Fasolkę dokładnie obtaczam w sezamowej panierce. Gotowe danie można podać ze świeżymi listkami bazylii lub pietruszki. Smacznego 🙂

 

Powiązane posty

10 komentarzy

Magdalena 18 września 2017 - 19:48

mam fasolkę, jutro wypróbuję:)

Odpowiedź
Ania 19 września 2017 - 10:16

Bardzo lubię fasolkę, a w tym zestawieniu na pewno smakuje wybornie 🙂

Odpowiedź
Magda 19 września 2017 - 11:07

Fajny sposób na fasolkę, chętnie spróbuję takiej wersji 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 19 września 2017 - 11:16

Mniami, super, że masz dostęp do swojej fasolki, zazdroszczę 🙂

Odpowiedź
Megly 19 września 2017 - 13:14

O! Jaka ciekawa. Z pewnością musi smakować wybornie.
Bardzo lubię takie propozycje.
Smacznie i apetycznie. Zielona fasolka jest pyyycha!
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Natalie 19 września 2017 - 14:46

Ta sezamowa panierka kusi! Uwielbiam fasolkę szparagową 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 19 września 2017 - 15:51

Uwielbiam fasolkę a z sezamem musi być pyszna 🙂

Odpowiedź
KuchniaOdDwojga 20 września 2017 - 13:22

Super alternatywa dla sklepowej chemii 🙂

Odpowiedź
KuchniaOdDwojga 20 września 2017 - 13:22

Przepis jak najbardziej dla mnie 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 24 września 2017 - 19:36

mniam 🙂 bardzo lubię fasolkę szparagową 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz