Home Dania i dodatkiPrzetwory Domowa vegeta

Domowa vegeta

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Domowa jarzynka z suszonych warzyw korzennych i zielonych, oraz z ziół i przypraw. Najlepsze będą warzywa ekologiczne lub z własnego ogrodu. Oprócz podstawowych marchewki, pietruszki i selera, warto dodać natkę lubczyku, oregano, bazylię i tymianek. Już jedna łyżka przyprawy, wzbogaci smakowo zimowe zupy, sosy i potrawki. 🙂
Warzywa i zioła suszyłam w suszarce do grzybów, warzyw i owoców od Garneczki.pl.
                                            Suszarka do warzyw Adler – do kupienia tutaj 
Składniki
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • łodyżki pietruszki, selera, lubczyku i oregano
  • płaska łyżka soli
  • 2 łyżeczki curry
  • liść laurowy
  • kilka nasion jałowca
Przyda się również
  • suszarka do warzyw
  • szczelnie zamykane słoiczki do przechowywania żywności
Warzywa korzenne myję i dokładnie obieram. Zioła myję i osuszam papierowym ręcznikiem.
Marchew, seler i pietruszkę tnę na wiórki, za pomocą obieraczki do warzyw.
Pora kroję wzdłuż na pół i na cieńsze paski.
Warzywa i zioła rozkładam na półkach suszarki do warzyw. Suszę około 7 godzin. Warzywa suszą się nierównomiernie, najszybciej wysuszy się pietruszka i zioła.
Wysuszone warzywa mielę na gruboziarnisty proszek. Dodaję sól, curry, zmielony liść laurowy, nasiona jałowca, wszystko dokładnie mieszam.
Przyprawę można dodatkowo wzbogacić o smak suszonej cebuli, czosnku, papryczki chili.
Susz warzywny przechowuję w szczelnie zamykanych słoikach.
W kuchni, lepiej mieć słoiczek w zasięgu ręki 🙂  Kto nie marzy, o takiej domowej, pełnej aromatów lata przyprawie ?  🙂
W sklepie Garneczki pl. trwa wyprzedaż sezonowa ( rabaty nawet do – 50% ), więc można upolować naprawdę fajne produkty – zobacz tutaj

                                Susz warzywny w ozdobnych słoikach – zobacz tutaj

Powiązane posty

13 komentarzy

Gotowanie...to proste ! 19 września 2017 - 17:53

Robię identyczną, mam już ostatni słoiczek więc pora będzie nadrobić to 😉

Odpowiedź
Marzena 19 września 2017 - 19:17

Też robię sobie podobną, jest rewelacyjna jako przyprawa do różnych dań 🙂

Odpowiedź
Magdalena 19 września 2017 - 19:48

taka domowa przyprawa to jest coś:)

Odpowiedź
Ania 20 września 2017 - 07:29

Bardzo fajny pomysł 🙂 Taka przyprawa to fajna sprawa 🙂

Odpowiedź
Megly 20 września 2017 - 11:51

Co mu tutaj mamy! Ale wspaniała przyprawa.
Nawet nie wiesz jak bardzo miałabym ochotę na taką domową.
Wygląda świetnie i z pewnością smakuje obłędnie.
Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Odpowiedź
Beti 21 września 2017 - 12:44

Świetna sprawa, przynajmniej wiemy co w niej jest 🙂

Odpowiedź
Agnieszka Wieczorek 21 września 2017 - 18:03

Domowa jarzynka musi smakować super! Wiadomo co jemy i możemy kombinować ze składem 🙂

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 22 września 2017 - 14:59

Właśnie kupiłyśmy mini piekarnik z Adler i nie długo będziemy go testować na ciastach 😛
Taka domowa przyprawa to marzenie ^^

Odpowiedź
Joanna Ł 22 września 2017 - 16:40

Zawsze robiłam vegetę z kupnych suszonych warzyw, teraz gdy mam suszarkę też muszę sobie ususzyć.

Odpowiedź
Martynagwozdz0 28 sierpnia 2020 - 16:12

Jak długo może stać w słoiki taka domowa wegeta? 😉

Odpowiedź
napiecyku 28 sierpnia 2020 - 17:06

Szczelnie zamknięta i dobrze wysuszona do 5 miesięcy 🙂

Odpowiedź
Kobieta po 30 22 września 2017 - 20:54

super, okazuje się, że to prosta sprawa 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 24 września 2017 - 18:51

również robię domową wegetę 🙂 przynajmniej skład ma znany 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz