Home Dania i dodatkiPrzetwory Pomidory do słoików na zimę

Pomidory do słoików na zimę

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jak przechować ten cudowny, winno – słodki smak letnich pomidorów ?? Oczywiście jest kilka sposobów, jeden z nich chyba najprostszy, chcę wam dzisiaj pokazać 🙂 Pomidory wystarczy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Pokrojone pomidory lądują w słoikach i zalane słoną wodą będą jeszcze pasteryzowane. 
Tak przygotowane pomidory, po otwarciu słoiczka, wystarczy zmiksować z zalewą lub bez i dodać do pysznej zupy lub do sosów. Tutaj, najlepsze będą pomidory o mięsistym miąższu z małą ilością pestek. 
To stary sposób mojej mamy, polecam bardzo 🙂

Składniki
  • 9 kg pomidorów podłużnych o mięsistych owocach
  • woda + sól kuchenna
  • słoiki o pojemności 500 g około 20 szt
Słoiki i zakrętki, powinny być czyste i wyparzone.
Nacinam skórkę pomidorów i zalewam je wrzątkiem. Ze sparzonych pomidorów, ściągam skórkę.
Następnie kroję pomidory w dowolny sposób i upycham do słoiczków.
W litrze wody ( u mnie zimna, kranowa filtrowana ) rozpuszczam 1 łyżkę soli.
Wodą zalewam słoiczki do pełna.
Słoiki dokładnie zakręcam, układam w garnku wyłożonym kawałkiem płótna. Dolewam wodę do połowy słoików. Od zagotowania, gotuję około 20 minut, na bardzo małym ogniu. Słoiki zostawiam w garnku do przestudzenia.
Gotowe zaprawy, przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego 🙂

Powiązane posty

11 komentarzy

Gotowanie..to proste ! 23 sierpnia 2017 - 18:22

Takie pomidorki to dla mnie sa w sam raz bo bez octu którego nie mogę spożywać 😉

Odpowiedź
Beti 23 sierpnia 2017 - 19:05

Uwielbiam takie pomidorki, potem jak znalazł do zupy, czy sosu 🙂

Odpowiedź
Ania 23 sierpnia 2017 - 19:56

Bardzo lubie pomidory 🙂 Pyszna propozycja 🙂

Odpowiedź
Magdalena 23 sierpnia 2017 - 19:57

nigdy nie spotkałam takich pomidorków, super przepis 🙂

Odpowiedź
strasznie smaczne 23 sierpnia 2017 - 21:31

Takiego sposobu nie znałam. Świetny!

Odpowiedź
Megly 24 sierpnia 2017 - 08:47

Przyznam, że naprawdę bardzo mi się podobają takie zapasy na zimę.
Przynajmniej można sporo zaoszczędzić potem i jeść zdrowo.
Dlatego zawsze chętnie robię słoiki.
Super przepis.
Pozdrowionka serdeczne 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 24 sierpnia 2017 - 10:05

Na zimę jak znalazł, są super, też takie robię.Miłego dnia Małgosiu 🙂

Odpowiedź
BEATA REDZIMSKA 24 sierpnia 2017 - 10:58

Gosiu, nie podejrzewalam, ze ten przepis sprowadza sie do kilku w sumie dosc prostych etapow. Zawsze myslalam, ze to wieksza filozofia i dlatego tez wczesniej tego nie robilam. Moze sprobuje tego lata. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
napiecyku 24 sierpnia 2017 - 11:42

Koniecznie spróbuj, na pewno będziesz zadowolona 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 24 sierpnia 2017 - 22:32

Znakomity pomysł, a w zimie doskonałe do sałatki 🙂

Odpowiedź
Patrycja Reszko 29 lipca 2020 - 19:40

Cudowne!

Odpowiedź

Zostaw komentarz