Home Kuchnie świataKuchnia arabska Pałeczki kurczaka z marynaty tahini

Pałeczki kurczaka z marynaty tahini

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kurczak z przepysznej, sezamowej marynaty, wcale nie taki trudny do zrobienia 🙂 Składniki na marynatę mieszam, pałeczki kurczaka dokładnie obtaczam w sezamowej marynacie i pozostaje już tylko pieczenie w piekarniku.
Tak przyrządzony kurczak ma chrupiącą skórkę, o delikatnie słodkim, orzechowym smaku. Do marynaty wykorzystałam tahini ze sklepu Kuchnie Świata. Jest to 100% masło sezamowe, niezrównane źródło składników odżywczych i minerałów. Polecam bardzo 🙂

 

Składniki na marynatę
Oraz
Składniki na marynatę dokładnie mieszam. Pałeczki kolejno obtaczam w marynacie i zostawiam w lodówce na około 2 godziny.
Po tym czasie, pałeczki układam w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Posypuję sezamem i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 40 minut, do mocnego zrumienienia. Od razu podaję z sałatką lub z sezonową surówką. Smacznego 🙂

Powiązane posty

8 komentarzy

Ania 15 sierpnia 2017 - 19:46

Smakowita propozycja 🙂 Mniam…

Odpowiedź
Marzena 15 sierpnia 2017 - 20:21

Mniam jakie pyszności kochana 🙂

Odpowiedź
Megly 15 sierpnia 2017 - 21:20

Przyznam szczerze, że bardzo, ale to bardzo podoba mi się połączenie smaków drobiu i tahini.
Super 🙂
Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedź
Kasia 16 sierpnia 2017 - 11:09

O, muszę zapamiętać.
Tahinę zawsze mam w domu i przyda się nowy przepis na kuraka.
🙂

Odpowiedź
Beti 16 sierpnia 2017 - 14:13

Muszę zrobić 🙂

Odpowiedź
Urwis 19 sierpnia 2017 - 21:38

Akurat mi wpadła w ręce ta pasta i się zastanawiałem do czego jej mogę użyć, a tu proszę takie smakołyki, na pewno przepis wypróbuję.

Odpowiedź
Zielono na co dzień 20 sierpnia 2017 - 13:54

Wyglądają smakowicie 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 20 sierpnia 2017 - 19:03

ciekawa marynata do kurczaka! 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz