Jak zrobić sos pomidorowy ?

Print Friendly
 Dostałam od wujka/sąsiada miękkie, mocno dojrzałe pomidory – takie wyhodowane z nasion, zebrane z własnej szklarni. Właśnie takie owoce, są najlepsze na domowe sosy i przeciery. Przecier pomidorowy, można wykorzystać do zup i przeróżnych sosów na bazie pomidorów, a także do potrawek i sosów do pizzy.
Gorący sos z powodzeniem można przechowywać w słoikach lub butelkach. Jeżeli przelejemy go w temperaturze około 100 stopni do słoika i natychmiast zakręcimy, nie ma potrzeby go dodatkowo pasteryzować.
Korzystajmy z dobrodziejstw natury, właśnie teraz, kiedy pomidory są łatwo dostępne, najsmaczniejsze i najtańsze 🙂
Sos przygotowałam na patelni tytanowej Woll

Składniki
  • około 18 szt. mocno dojrzałych pomidorów
  • 3 średniej wielkości cebule drobno pokrojone
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • kilka gałązek świeżego oregano, szałwii i tymianku ( można zastąpić suszonymi ziołami )
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub masło klarowane do smażenia
Pomidory nacinam i zalewam wrzątkiem, ściągam skórkę.
Kroję na mniejsze kawałki i usuwam twarde środki.
Kawałki pomidorów daję do pojemnika blendera i dokładnie miksuję.
Na dużej patelni z grubym dnem, podgrzewam oliwę, dodaję cebulę i czosnek. Wszystko smażę mieszając, do czasu, kiedy cebula się zeszkli.
Dodaję zmiksowane pomidory. Wszystko gotuję około 30 minut, na małym ogniu, bez przykrycia. Odstawiam do przestudzenia.
Do przestudzonego sosu, dodaję zioła i ponownie gotuję około 20 minut, bez przykrycia. Pod koniec gotowania, usuwam gałązki ziół i doprawiam do smaku. Smacznego 🙂
Uwagi – jeżeli nie lubicie kawałków cebuli w sosach, można sos ponownie zmiksować. Ja zrobiłam to ręcznym blenderem, bezpośrednio na patelni na bardzo małych obrotach.
Gorący sos można przelać do czystych słoików i starannie zakręcić. Jeżeli sos ma temperaturę około 100 stopni, nie ma potrzeby go pasteryzować 🙂

komentarzy 13

  1. Magdalena 28 sierpnia 2017 at 19:50 Reply

    nie ma to jak w zimową porę mieć taki słoiczek pełen letnich pomidorów:)

  2. Ania 28 sierpnia 2017 at 21:16 Reply

    Bardzo lubię sosy pomidorowe 🙂 Pasują zarówno do makaronów jaki mięs, czy też zapiekanek 🙂

    • napiecyku 28 sierpnia 2017 at 21:30 Reply

      To prawda, właśnie za to tak lubimy sosy pomidorowe 🙂

  3. Megly 28 sierpnia 2017 at 21:28 Reply

    Naprawdę mam ochotę na taki sosik.
    Wspaniały. Moja mama robiła podobny.
    Ty to zawsze zaprezentujesz coś fajnego.
    Pozdrowionka 🙂

  4. Gotowanie..to proste ! 29 sierpnia 2017 at 17:56 Reply

    Nie ma to jak domowy sosik pomidorowy 😀

  5. strasznie smaczne 29 sierpnia 2017 at 21:41 Reply

    Domowy sos jest najlepszy!

  6. Słodyczarnia 30 sierpnia 2017 at 09:06 Reply

    Super przepis! A sos wygląda przepysznie 🙂

  7. Ewa 30 sierpnia 2017 at 22:23 Reply

    Aromatyczny i pyszny! Żaden nie smakuje tak dobrze 🙂

  8. Marzena 2 września 2017 at 18:53 Reply

    Taki domowy jest najlepszy, też zawsze robię na zimę 🙂

  9. Agnieszka Wieczorek 3 września 2017 at 17:13 Reply

    Ja też przygotowuję sos pomidorowy w domu i robię zapasy na zimę. Jego smak jest nieporównywalnie lepszy od tych ze sklepu 🙂

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 3 września 2017 at 17:25 Reply

    mm pycha 😀 Taki domowy sos najlepszy. Pewnie jak przyjedziemy do domu na weekend to już skrzynka pomidorów będzie na nas czekać 😛

  11. mojamalakuchnia 4 września 2017 at 11:36 Reply

    dzisiaj idę po pomidory – trzeba korzystać z tych wspaniałości zanim się skończą 🙂

  12. Pati 5 września 2017 at 14:50 Reply

    Moja teściowa ma zawsze pyszne pomidory malinowe. Z nich zupa czy sos smakują obłędnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *