Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Jedyna słuszna zupa na upały – chłodnik. U mnie dzisiaj z ogórków gruntowych, które w tym roku wyjątkowo obrodziły. Prosta zupa bez gotowania, wystarczy zmiksować ogórki z jogurtem i z warzywami, a następnie wszytko schłodzić. Do podania, dobre będą grzanki o czosnkowo – cebulowym aromacie 🙂

Składniki / 2 małe porcje
  • dwa duże ogórki gruntowe
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 razowa bułeczka
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
Bułkę razową kroję na małą kostkę.
Ogórki obieram i kroję wzdłuż na dwie połowy, usuwam pestki. Miąższ kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do pojemnika blendera.
Cebulę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku kroję na plasterki.
Na patelni topię masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz, daję cebulę i czosnek, smażę krótko, do czasu kiedy cebula odparuje wodę.
Cebulę i czosnek dodaję do ogórków.
Na tą samą patelnię, daję kawałki razowej bułki. Grzanki podgrzewam mieszając, do zrumienienia.
Do kielicha blendera, dodaję jogurt i koperek.
Wszystko miksuję na krem, dodaję papryczkę chili i doprawiam do smaku.
Krem schładzam w lodówce przynajmniej przez godzinę. Podaję z chrupiącymi grzankami. Smacznego 🙂

Powiązane posty

5 komentarzy

Angelika i Monika (Candy Pandas) 2 sierpnia 2017 - 14:59

Musi ciekawie smakować, nie jadłyśmy jeszcze takiego dania 🙂

Odpowiedź
Megly 2 sierpnia 2017 - 21:19

No po prostu rewelacja!
Bardzo mi się podoba 🙂
No to teraz nie pozostaje nic innego jak wypróbować.
Super!
Pozdrowionka serdeczne 🙂

Odpowiedź
Cukry Proste 3 sierpnia 2017 - 13:23

Jedyna zupa, którą da się zjeść w taki gorąc:)

Odpowiedź
Kobieta po 30 3 sierpnia 2017 - 15:25

wygląda fajnie, ale…nie lubię chłodników 😉

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 5 sierpnia 2017 - 15:24

na ochłodę idealna zupka 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz