Szybkie ciasto biszkoptowe z truskawkami

Print Friendly
Stary i sprawdzony przepis, na lekkie ciasto biszkoptowe z letnimi owocami. Na początku ubijam jajka z cukrem na puszysty krem, następnie dodaję resztę produktów i wszystko mieszam. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nie wysycha. Będzie smakowało do porannej kawy i herbaty 🙂

Składniki
  • 4 duże jajka ( 5 mniejszych )
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 pełnych łyżek oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu do ciast
  • 300 g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jaja ubijam z cukrem na najniższych obrotach, na puszystą pianę.
Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszam.
Na koniec dodaję olej i aromat. Całość delikatnie mieszam.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm, wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przelewam do foremki. Na wierzchu układam kawałki truskawek.
Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę około 45 min. do suchego patyczka. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy. Jeżeli pod koniec pieczenia wierzch ciasta się przypala, można je przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂

 

komentarzy 12

  1. Magdalena 1 lipca 2017 at 14:27 Reply

    jakie puchate, idealne 🙂

  2. Joanna Ł 1 lipca 2017 at 19:25 Reply

    Takie lekkie ciasta są najlepsze, moje dzieci je uwielbiają :)pozdrawiam Małgosiu 🙂

  3. Gotowanie to proste ! 1 lipca 2017 at 19:34 Reply

    Pyszniutkie 🙂

  4. Renata Czelny-Kawa 1 lipca 2017 at 21:14 Reply

    Piękne i wysokie!
    Urocze zdjęcie 😉

  5. Marzena 1 lipca 2017 at 22:41 Reply

    Takie ciasta są najlepsze i już 🙂

  6. Ewa 2 lipca 2017 at 10:51 Reply

    Pyszne, puszyste ciacho 🙂

  7. Ania - Fabryka Pomysłów 2 lipca 2017 at 16:05 Reply

    wygląda przepysznie! 🙂

  8. Megly 3 lipca 2017 at 08:51 Reply

    Pyszne ciacho!
    Ja właśnie jestem na wakacjach, więc też sobie pozwalam na takie rozkosze dla smaku 🙂
    Nawet podobne pyszności wczoraj jadłam 🙂
    Buziaki!
    Pozdrawiam wyjazdowo 🙂

  9. Królowa Karo 3 lipca 2017 at 19:46 Reply

    U mnie w sezonie owocowym króluje drożdżowiec, ale może zrobię dla odmiany takie biszkoptowe ciacho.

  10. Angelika i Monika (Candy Pandas) 3 lipca 2017 at 22:07 Reply

    Jak puszysta okrągła podusia ^^ I do tego jadalna! 😀

  11. Agnieszka 4 lipca 2017 at 09:13 Reply

    pysznie się prezentuje, śliczne zdjęcia. Zapraszamy do Nas a w świeżym poście o przyjaciółce na końcu niespodzianka względem superaśnego jesiennego kulinarnego 2 dniowego spotkania Blogerek na które z miłą chęcią zapraszamy ! http://www.popierwszematka.blogspot.com

  12. Agnieszka​ Wieczorek 4 lipca 2017 at 18:10 Reply

    Na pewno będzie smakowało! Świetnie się prezentuje i zachęca do sięgnięcia po kromeczkę albo i dwie 🙂

  13. aneczka95 7 lipca 2017 at 20:07 Reply

    Przepyszne ciasto, upiekłam go pierwszy raz w mojej nowiutkiej kuchence i wyszedł świetnie za pierwszym razem. Oto link, gdzie można kupić taką kuchenkę: https://www.ceneo.pl/176462

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *