Home Na słodkoCiasta z biszkoptem Szybkie ciasto biszkoptowe z truskawkami

Szybkie ciasto biszkoptowe z truskawkami

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Stary i sprawdzony przepis, na lekkie ciasto biszkoptowe z letnimi owocami. Na początku ubijam jajka z cukrem na puszysty krem, następnie dodaję resztę produktów i wszystko mieszam. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, nie wysycha. Będzie smakowało do porannej kawy i herbaty 🙂

Składniki
  • 4 duże jajka ( 5 mniejszych )
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 pełnych łyżek oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ulubionego aromatu do ciast
  • 300 g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jaja ubijam z cukrem na najniższych obrotach, na puszystą pianę.
Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszam.
Na koniec dodaję olej i aromat. Całość delikatnie mieszam.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm, wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przelewam do foremki. Na wierzchu układam kawałki truskawek.
Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę około 45 min. w temp. 180 stopni do suchego patyczka. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy. Jeżeli pod koniec pieczenia wierzch ciasta się przypala, można je przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Gotowe ciasto odstawiam do przestudzenia, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂

Powiązane posty

19 komentarzy

Magdalena 1 lipca 2017 - 14:27

jakie puchate, idealne 🙂

Odpowiedź
Joanna Ł 1 lipca 2017 - 19:25

Takie lekkie ciasta są najlepsze, moje dzieci je uwielbiają :)pozdrawiam Małgosiu 🙂

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 1 lipca 2017 - 19:34

Pyszniutkie 🙂

Odpowiedź
Renata Czelny-Kawa 1 lipca 2017 - 21:14

Piękne i wysokie!
Urocze zdjęcie 😉

Odpowiedź
Sylwia 22 listopada 2020 - 09:41

Czy mogę zrobić je z mrożonymi malinami?

Odpowiedź
napiecyku 22 listopada 2020 - 11:23

Ja rozmrażam na sitku maliny i wtedy do ciasta 🙂

Odpowiedź
Marzena 1 lipca 2017 - 22:41

Takie ciasta są najlepsze i już 🙂

Odpowiedź
Ewa 2 lipca 2017 - 10:51

Pyszne, puszyste ciacho 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 2 lipca 2017 - 16:05

wygląda przepysznie! 🙂

Odpowiedź
Megly 3 lipca 2017 - 08:51

Pyszne ciacho!
Ja właśnie jestem na wakacjach, więc też sobie pozwalam na takie rozkosze dla smaku 🙂
Nawet podobne pyszności wczoraj jadłam 🙂
Buziaki!
Pozdrawiam wyjazdowo 🙂

Odpowiedź
Królowa Karo 3 lipca 2017 - 19:46

U mnie w sezonie owocowym króluje drożdżowiec, ale może zrobię dla odmiany takie biszkoptowe ciacho.

Odpowiedź
Angelika i Monika (Candy Pandas) 3 lipca 2017 - 22:07

Jak puszysta okrągła podusia ^^ I do tego jadalna! 😀

Odpowiedź
Agnieszka 4 lipca 2017 - 09:13

pysznie się prezentuje, śliczne zdjęcia. Zapraszamy do Nas a w świeżym poście o przyjaciółce na końcu niespodzianka względem superaśnego jesiennego kulinarnego 2 dniowego spotkania Blogerek na które z miłą chęcią zapraszamy ! http://www.popierwszematka.blogspot.com

Odpowiedź
Agnieszka​ Wieczorek 4 lipca 2017 - 18:10

Na pewno będzie smakowało! Świetnie się prezentuje i zachęca do sięgnięcia po kromeczkę albo i dwie 🙂

Odpowiedź
aneczka95 7 lipca 2017 - 20:07

Przepyszne ciasto, upiekłam go pierwszy raz w mojej nowiutkiej kuchence i wyszedł świetnie za pierwszym razem 🙂

Odpowiedź
Glowka GGlowka 18 maja 2019 - 15:11

jaka temperatura z obiegiem czy dol i gora piec to ciasto?

Odpowiedź
napiecyku 18 maja 2019 - 18:45

Mój piecyk nie ma termoobiegu, tylko góra dół 🙂

Odpowiedź
glowka 18 maja 2019 - 20:41

w jakiej temperaturze musze piec?

Odpowiedź
napiecyku 18 maja 2019 - 21:18

Oj, nie podałam. !80 stopni. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz