Spaghetti z pesto z botwinki

Print Friendly
Pomysł na bardzo pożywny i zdrowy posiłek, a zarazem smaczny. Przyda się tutaj rozdrabniacz, do sprawnego połączenia składników na pesto. Można również, wzorem włoskich kucharek, rozetrzeć składniki w moździerzu.
W oryginalnych przepisach na pesto z bazylią, królują orzeszki piniowe. U nas niestety dość drogie i trudno dostępne. Ja uwielbiam łączyć pesto z prażonymi pestkami słonecznika. Botwinka również świetnie się się sprawdza w roli zielonego dodatku, do tego przepysznego sosu. Taka nasza wersja, włoskiej potrawy 🙂
Polecam na szybki letni obiad dla całej rodziny, dla studentów i na kolacje we dwoje 🙂

Składniki
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • dwie garście młodych liści i łodyżek botwinki
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
Pestki daję na rozgrzaną patelnię i prażę mieszając do czasu, kiedy się lekko przyrumienią.
Do pojemnika rozdrabniacza daję pestki słonecznika, oliwę, botwinkę, czosnek i parmezan. Wszystko krótko miksuję do połączenia składników. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę oliwy.
Makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu ( najlepiej al dente ) i odcedzam.
Pesto dodaję do gorącego makaronu i szybko mieszam. Od razu podaję. Smacznego 🙂

 

komentarzy 8

  1. Magdalena 10 lipca 2017 at 12:03 Reply

    ciekawe pesto, chciałabym spróbować 😉

  2. Gotowanie to proste ! 10 lipca 2017 at 19:32 Reply

    Z chęcią bym skosztowała takiego spaghetti 🙂

  3. Megly 10 lipca 2017 at 19:35 Reply

    Jakie przefajne spaghetti.
    Owszem, botwinka nie jest mi obca, ale w formie pesto – nie znam tego przepisu.
    Może kiedyś wypróbuję, bo jest pycha! Widać, że smak bomba 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. Agnieszka Wieczorek 12 lipca 2017 at 17:22 Reply

    Pesto z botwinki jeszcze nie robiłam, ale pomysł pierwsza klasa! Ze spaghetti musi smakować wyśmienicie 🙂 Na pewno kiedyś przetestuję.

  5. marcelina 13 lipca 2017 at 07:16 Reply

    Uwielbiam pesto i nawet nie wiedziałam, że z botwinki też można zrobić. Ostatnio często przygotowuję z liści rzodkiewki, a może teraz wypróbuję ten przepis 🙂

  6. Angelika i Monika (Candy Pandas) 13 lipca 2017 at 16:52 Reply

    Takiego pesto jeszcze nie robiłyśmy 😉 Na pewno wyszło bardzo smaczne 😉

  7. Ania - Fabryka Pomysłów 17 lipca 2017 at 07:03 Reply

    ciekawy pomysł na wykorzystanie botwinki 🙂

  8. Ewa 17 lipca 2017 at 20:48 Reply

    Pyszne danie, wspaniale podane!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *