Zupa ogórkowa z cukinią i mietą

Print Friendly
Letnia zupa, dla fanów kwaskowatych smaków, zagęszczona cukinią, młodymi ziemniakami i odrobiną ryżu. Do zupy dodałam starte ogórki kiszone, wykorzystując w ten sposób kończące się zeszłoroczne zapasy. Uzupełnieniem smaku jest odrobina świeżej mięty cytrynowej. Zupa świetnie smakuje podana na gorąco, oraz na zimno. Serdecznie polecam 🙂

Składniki
  • około 2 litry wywaru ( u mnie na szyi indyka )
  • 6 średniej wielkości ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 5 mniejszych ogórków kiszonych startych na dużych oczkach
  • 1 mała cukinia starta na dużych oczkach
  • filiżanka ryżu
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • łyżka świeżo posiekanych liści mięty
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól i pieprz do smaku
Do gorącego wywaru dodaję ziemniaki i czosnek, gotuję około 15 minut.
Dodaję kiszone ogórki i opłukany ryż, gotuję kolejne 15 minut.
Dodaję cukinie i miętę, całość gotuję około 5 minut.
Na koniec zabielam zupę śmietanką, doprawiam do smaku i jeszcze raz doprowadzam do zagotowania.
W gorące dni, zupę można lekko schłodzić przed podaniem. Smacznego 🙂

 

komentarzy 6

  1. Gotowanie to proste ! 28 czerwca 2017 at 19:13 Reply

    Musiała być pyszna taka zupka 🙂

  2. Agnieszka​ Wieczorek 28 czerwca 2017 at 19:36 Reply

    Chętnie spróbowałabym takiej zupy. Smak musi być naprawdę świetny!

  3. Magdalena 28 czerwca 2017 at 19:53 Reply

    koniecznie muszę spróbować tego smaku zupy 🙂

  4. BEATA REDZIMSKA 29 czerwca 2017 at 13:43 Reply

    Gosiu, u Ciebie jak zawsze pysznosci. Oj, jak ten przepis przypomina mi kuchnie mojej mamy. I jak bardzo tej jej kuchni mi brakuje. Pozdrawiam serdecznie Beata

  5. Olka 30 czerwca 2017 at 10:15 Reply

    To musi być orzeźwiająca zupka 😉 chętnie bym spróbowała

  6. Pati 7 lipca 2017 at 10:33 Reply

    Pysznie połączyłaś smaki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *