Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Kalafior zapiekany

Kalafior zapiekany

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kalafior jest bardzo wdzięcznym dodatkiem do letnich obiadów. Najczęściej smażymy różyczki kalafiora w bułce tartej, ale dla odmiany warto przyrządzić go na sposób włoski. Oliwa oraz świeże i suszone zioła są tutaj niezastąpione. Z ziół wybrałam szałwię i tymianek,  ale sprawdzą się tutaj również oregano i bazylia. Zapiekany kalafior smakuje z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i z kefirem 🙂

Polecam również –  frytki z cukinii klik oraz ziemniaki zapiekane z kurczakiem klik

 

Składniki
  • 1 większy kalafior
  • 1/3 szkl. oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 3 łyżki drobno startego twardego sera
  • kilka gałązek świeżo zerwanych ziół ( opcjonalnie )
Kalafior dokładnie myję i dzielę na małe różyczki.
Oliwę mieszam z czosnkiem, ziołami, papryką i serem.
Różyczki kalafiora daję do miseczki i dokładnie mieszam z ziołową oliwą.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Na dużej blaszce rozkładam papier do pieczenia. Kalafior rozkładam na papierze. Jeżeli mamy świeże zioła, warto kilka gałązek również rozłożyć na blaszce.
Kalafior piekę około 20 minut, na środkowej półce piekarnika. W połowie pieczenia mieszam i obracam różyczki. Należy uważać, aby kalafior się nie przypalił i za bardzo nie wysuszył. Podaję na ciepło. Smacznego 🙂

                                                       Liście szałwii lekarskiej

Powiązane posty

8 komentarzy

Magdalena 20 czerwca 2017 - 20:44

zdecydowanie to jedno z moich ukochanych warzyw. Bardzo lubię różne wersje kalafiora:)

Odpowiedź
Gotowanie to proste ! 21 czerwca 2017 - 17:23

Pysznie wygląda taki zapiekany kalafiorek 🙂

Odpowiedź
Magda 22 czerwca 2017 - 15:13

Fajny pomysł na kalafiora, mam w planach na weekend 🙂

Odpowiedź
Amanda Butik z Przepisami 22 czerwca 2017 - 15:57

Pyszny! Chętnie poczęstuję się dzisiaj na obiad! 😉 😀

Odpowiedź
Rebel 22 czerwca 2017 - 16:08

Takiego jeszcze nigdy nie robiłam. Musze spróbować.

Odpowiedź
Joanna Ł 22 czerwca 2017 - 17:43

Fajna propozycja Małgosiu 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Megly 22 czerwca 2017 - 18:17

Całkiem fajna sprawa, ale nigdy jeszcze się z tak podanym kalafiorem nie spotkałam.
Jestem bardzo ciekawa czy mi by zasmakował.
Może kiedyś spróbuję. Może się skuszę 🙂
Pozdrowionka serdeczne 🙂

Odpowiedź
Ania - Fabryka Pomysłów 25 czerwca 2017 - 18:54

bardzo lubię pieczonego kalafiora 🙂 u mnie najczęściej w wersji z pomidorami i curry 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz